Hlavní obsah

Exodus u lidovců pokračuje, stranu opouští senátoři Jehlička a Jílek

Právo, Novinky, dan, jas
Praha
Aktualizováno

Senátor Adolf Jílek rozšířil řady členů KDU-ČSL, kteří se rozhodli stranu opustit. Právu informaci o senátorově odchodu potvrdil tajemník lidoveckého senátorského klubu Lukáš Rychlík. Odchod zvažuje i exministr kultury Václav Jehlička.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Cyrilu Svobodovi odchází ze strany další ze senátorů.

Článek

Vedle Jílka již stranu opustili exministr financí Miroslav Kalousek, šéf poslaneckého klubu Pavel Severa či bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. Odchod již před časem oznámila také Jílkova senátorská kolegyně Ludmila Müllerová. Bývalý ministr a senátor Jehlička chce o zaječích úmyslech nejdříve diskutovat s kolegy v regionu. [celá zpráva]

Jílkovi se nezamlouvá vedení nového šéfa strany Cyrila Svobody. Podle Jílka vede KDU příliš doleva. "Nejdříve mě rozčílilo prohlášení předsedy na sjezdu, že strana bude mluvit jedním hlasem a já neumím mluvit hlasem Cyrila Svobody,“ řekl Právu Jílek.

Poslední kapkou byla podle Jílka schůzka Svobody s šéfem soc. dem. Jiřím Paroubkem. Jílek v tom vidí potvrzení toho, že Svoboda nasměroval stranu nalevo. "Jiří Paroubek řekl, že se objali a že budou spolupracovat po volbách, to je proti našemu programu,“ uvedl Jílek.

Ačkoli je mu sympatická strana TOP 09, kterou zakládá Miroslav Kalousek, vstupovat do ní nehodlá. "Jsem nestraník a budu vykonávat svůj mandát. Nevidím důvod, proč bych chodil do jiné strany,“ podotkl Jílek.

Kalousek, který svůj odchod avizoval již delší dobu. Následně se začal realizovat v novém politickém projektu TOP 09, v jehož čele stanul senátor a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. [celá zpráva]

Jde o zástupné argumenty, tvrdí Svoboda

Svoboda se hájí, že Jílek říká jen zástupné argumenty. "Odchod senátorů je prodlužování příběhu, já jsem se jich několikrát ptal, kdy odejdou, protože to bylo jasné od začátku. Určitě to není kvůli tomu, že jsme se setkali s ČSSD. Až se sejdeme s ODS, tak se zase vrátí?“ řekl Svoboda v rozhovoru, který by měl vyjít v sobotním Právu.

Členové začali stranu opouštět po nedávném sjezdu, na němž byl do čela zvolen právě Svoboda. Ten k odchodům řekl, že se bude jednat o jednotlivce.

Ve středu se Svoboda dohodl se šéf ČSSD Jiřím Paroubkem na předvolební spolupráci v oblasti zdravotnických poplatků, slučování zdravotních pojišťoven či úpravách hazardních her. "Uvažujeme o tom, kdo by mohl být strategickým partnerem sociální demokracie po volbách," řekl po jednání Paroubek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám