Hlavní obsah

Šéf jihomoravské ODS Milan Venclík rezignoval, kandidátku povede Topolánek

Právo, Novinky, ČTK, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Předseda jihomoravských občanských demokratů Milan Venclík ve středu odstoupil z funkce. Venclík před týdnem nezískal podporu své mateřské organizace Brno-město. Rezignaci oznámil na regionálním sněmu, řekl novinářům mluvčí Pavel Zbožínek. Podle něj delegáti ještě během středy zvolí Venclíkova nástupce. Sněm zvolil předsedu ODS Mirka Topolánka krajským lídrem pro volby do Poslanecké sněmovny.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Před novináři sice rozdávali úsměvy, ale podle kuloárních informací Mirek Topolánek není příliš Milanu Venclíkovi (vpravo) nakloněn.

Článek

„Do Brna jsem přijel proto, aby delegáti viděli, že to s kandidaturou myslím vážně, že ji nepovažuji za formalitu, a že pro ni chci opravdu něco udělat. Jsou dva důvody, proč kandiduji právě za jižní Moravu. Za prvé je to pro mne určitá výzva. Tento region neměl v práci ODS v poslední době zrovna excelentní výsledky. Samozřejmě, jednodušší by bylo kandidovat v Praze, ale já se té výzvy nebojím a chci pro zlepšení stavu zde opravdu něco udělat,“ řekl Právu Topolánek.

Druhý důvod označil ryze osobní. „Jižní Morava je pro mne srdeční záležitost. Tady jsem chodil do školy, tady jsem se ženil, mám zde i nejvíce kamarádů, počal jsem zde dokonce první dítě. Je mi skoro tak blízká, jako rodný Vsetín,“ dodal první muž volební kandidátky za ODS Jihomoarvského kraje. Ze 108 hlasujících mu vyjádřilo podporu v tajné volbě 102 delegátů.

Venclíkův pád naznačil už sněm

Venclíkův pád ve stranické hierarchii naznačil už před týdnem sněm ODS Brno-město. Nezískal tam podporu pro kandidaturu do Sněmovny, navíc ho delegáti vyškrtli z širšího vedení organizace. Spolu s ním z vedení odvolali další tři jeho stoupence, když počet členů vedení snížili z 21 na 17.

„Nemám ten pocit, že bych ztratil podporu úplně, jak se mi zde dává za vinu. Stojí za mnou ještě celá třetina členů ODS v Brně. Vždyť zůstávám předsedou sdružení, které má 130 členům řekl bezprostředně po odstoupení Právu Venclík. Na dotaz, zda může nyní přijít o post radního v jihomoravském zastupitelstvu kraje, Venclík odpověděl: „Nemyslím si, že bych měl být odvolán z této funkce není k tomu žádný důvod.“ Zároveň dodal, že vůbec nelituje toho, že nebyl nominován do podzimních voleb. „Tato odpovědnost by mě jen zatěžovala,“ doplnil.

Krajský radní Venclík se části straníků znelíbil po loňských krajských volbách. Pro ODS jako lídr získal nejhorší výsledek ze všech krajů a poté uzavřel koalici s ČSSD. Například bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ji označil za potupnou pro ODS.

Na místo Venclíka zvolili večer delegáti Jiřího Kadrnku.

Reklama

Výběr článků

Načítám