Hlavní obsah

Chomutov odkládá exekuce dávek dlužníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Do konce června Chomutov nepoužije na dlužníky služby exekutora, který by jim odebíral peníze ze sociálních dávek. Chybí rozhodnutí soudu. Exekutor uplatnil tuto praxi přímo v budově magistrátu zatím jen jednou před čtyřmi měsíci, radnice v ní chce pokračovat. Soud však dosud o 50 zaslaných návrzích na prohlášení exekuce nerozhodl a vyžádal si u některých případů doplnění údajů.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Chomutovská primátorka Ivana Řápková

Článek

Předpokládaný termín exekucí na konci června se tak s největší pravděpodobností bude muset posunout, řekla novinářům primátorka Ivana Řápková (ODS).

Další exekutor, s nímž město nedávno uzavřelo smlouvu, tak zatím nemůže pracovat. Služeb stejného exekutora bude využívat i nedaleký Litvínov na Mostecku, i tamní radnice původně počítala se zahájením exekucí na konci června.

"Patnáctidenní lhůta pro rozhodnutí soudu uplynula, nezbývá, než čekat. Využíváme ale stále služeb mosteckého exekutora, který se nyní zaměřil na jiný způsob vymáhání pohledávek. Zabavuje například movité věci v domácnostech dlužníků, obstavuje bankovní účty, mzdy, případně nemovitosti. Ačkoli by bylo logické, že příjemci dávek nemají majetek, opak je pravdou. Exekutor je velmi úspěšný," uvedla Řápková.

Exekutor má 1500 rozhodnutí o exekuci

Mostecký exekutor má v Chomutově k dispozici 1500 soudních rozhodnutí o prohlášení exekucí. Dlužné peníze při výplatě dávek na magistrátu ale zatím zabavoval jen jednou, 17. února. "Na jiné způsoby vymáhání pohledávek se exekutor omezil do doby, než rozhodne ústecký krajský soud ve sporných případech týkajících se zabavování peněz vyplacených na dávkách v hmotné nouzi. Proto jsme přistoupili k podpisu smlouvy s další exekuční kanceláří," vysvětlila primátorka.

Na rozhodnutí soudu o tom, zda je či není možné uvalit exekuci na peníze vyplacené na sociálních dávkách, čekají i v Litvínově. Radnice tak zatím nepreferuje výběr peněz z dávek přímo v budově městského úřadu. Dlužníkům to však podle mluvčí Litvínova Evy Maříkové život nijak neusnadní. "Exekutor je totiž může ze soudním příkazem překvapit na poště, na ulici či v herně, kam se dostaví za asistence strážníků," řekla mluvčí.

Pohledávky radnice dosáhly 240 miliómů

Chomutov eviduje na 4000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů korun. Město proto přijalo razantní opatření. Nejprve se zaměřilo na neuhrazené pokuty či poplatky, což představuje přibližně 40 milionů korun. Při výplatě sociálních dávek nyní v Chomutově asistuje ekonomka města.

"Nabízí příjemcům dávek, aby uhradili své dluhy okamžitě na místě, čímž ušetří značné výdaje za náklady exekutora. Do městské kasy se už takto vrátilo 487.000 korun. Dalších 178 osob uzavřelo splátkové kalendáře na úhradu 455 pohledávek v celkové výši 941 000 korun," doplnila Řápková.

Postup chomutovské radnice vůči dlužníkům kritizují například veřejný ochránce práv Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). Řápkovou naopak podpořili primátoři statutárních měst.

Exekuce jsou součástí projektu Záchranný kruh na ochranu slušných lidí před neplatiči, nepřizpůsobivými lidmi, narkomany a prostitutkami. Možnosti exekuce ale ztíží nový zákon, podle kterého exekutor nebude moci nechat lidem jen 1000 korun jako dosud, ale celé životní minimum. Tedy 4000 korun.

Kromě exekucí za nezaplacené pokuty či poplatky hrozí v Chomutově dlužníkům nájemného i vystěhování do mobilních buněk na okraj města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám