Hlavní obsah

Česko má pátý případ prasečí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví ve středu oznámilo pátý případ nákazy virem A/H1N1 v Česku. Testy potvrdily přítomnost viru u 49letého muže z Prahy, který 11. června přicestoval z USA.

Článek

"Onemocnění má celkově lehký průběh, a proto nebyla nutná hospitalizace. V současné době je pacient ve velmi dobrém klinickém stavu v domácím ošetření," píše se ve zprávě na webu ministerstva zdravotnictví.

Muž pobýval v Los Angeles, Las Vegas a také v Honolulu. V pondělí začal na sobě pozorovat akutní respirační příznaky chřipky, a proto vyhledal ošetření v pražské nemocnici Na Bulovce, kde mu provedli odběr i na virologické vyšetření. 

Ve středu večer Národní referenční laboratoř potvrdila, že muž je nakažen virem A/H1N1.

"Jedná se o další izolovaný případ importované infekce na území ČR, který není v současné době nijak překvapující. Z epidemiologického i léčebného hlediska je situace řešena standardním způsobem," konstatuje zpráva ministerstva.

Celkem bylo v České republice vyšetřeno pro podezření na nákazu tzv. prasečí chřipkou 258 lidí, potvrzena byla v pěti případech, 14 pacientů čeká na výsledek.

Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden oznámila, že šíření viru A/H1N1, který způsobuje prasečí chřipku, přerostlo v pandemii. [celá zpráva]

České ministerstvo zdravotnictví reagovalo, že situace v zemi je pod kontrolou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám