Hlavní obsah

ČOI odhalila rekordní výskyt špatného benzínu a nafty, prodejce stále tají

U českých čerpacích stanic se stále zhoršuje kvalita pohonných hmot. Potvrzuje to i statistika testů za květen, kdy Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila letos zatím největší výskyt závadných vzorků. Přestože řidiči na nekvalitní paliva doplácí zničených motorem nebo jeho příslušenstvím, ČOI, jež nepoctivé prodejce pokutuje, stále odmítá zveřejnit jména firem, které takové pohonné hmoty poskytují.

Článek

Z 81 květnových testů benzínu neprošlo šest a z 98 odběrů nafty, neprošlo hned deset. Tolik špatných vzorků ještě letos ČOI za jediný měsíc nenašla.

"V měsíci květnu opět došlo oproti minulým měsícům k nárůstu zjištění vzorků pohonných hmot, které neodpovídaly požadavkům českých technických norem, a to především u automobilových benzínů," uvedla mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková.

Výsledky jsou každý měsíc horší a horší. A kdo si myslí, že může být v klidu, protože jezdí na plyn, se plete. "V měsíci květnu byly zjištěny závady u všech druhů pohonných hmot," řekla Juhaňáková.

Padesát tisíc za opravu motoru

Česká obchodní inspekce stále trvá na svém - rozdává sice pokuty, ale jména hříšníků tají. Prý jí ve zveřejnění brání zákon o státní kontrole. Řidičům to vadí, protože některým špatná nafta zničila motor.

Například pan Kamenický zaplatil za opravu bezmála 50 tisíc korun - v servisu mu napsali, že mu motor zničila právě nekvalitní nafta. "Jak já poznám, u které pumpy je kvalitní nafta, nebo není kvalitní nafta? Co s tím mám dělat?“ ptá se poškozený řidič.

Jak já poznám, u které pumpy je kvalitní nafta?
poškozený řidič

Panu Hesovi pro změnu špatná nafta rozbila sondu, která řídí spalování v motoru. "Jedna stojí 6,5 tisíce korun. To znamená 13 tisíc plus práce,“ říká Hes.

Ministerstvo čeká na vyjádření soudu

Televize Prima v březnu kvůli utajování informací podala žalobu na ministerstvo průmyslu a obchodu, které má ČOI na starosti.

"My teď připravujeme vyjádření pro Městský soud v Praze k této žalobě,“ říká mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský. Nový ministr Vladimír Tošovský chce počkat na verdikt soudu. Prý nechá na něm, aby udělal jasno v tom, zda inspekce má nebo nemá právo hříšníky tajit.

"Já jsem o tomto sporu přesvědčený, že soudy nemohou rozhodnout věc jinak než v neprospěch České obchodní inspekce,“ řekl Oldřich Kužílek, autor zákona o svobodném přístupu k informacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám