Hlavní obsah

Vlček vyhodí Kavana a Laštůvku kvůli schůzce s Hamásem

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poradci šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), někdejší poslanci soc. dem. Jan Kavan a Vladimír Laštůvka, zřejmě o své posty přijdou. A to kvůli tomu, že při oficiální návštěvě europarlamentní delegace na Blízkém východě vedené Vlčkem se oba trhli a v rozporu s programem cesty se separátně sešli se zástupci Hamásu, který je na seznamu teroristických organizací.

Článek

Vlček vedl delegaci 17 poslanců ze 13 zemí coby šéf parlamentu předsednické země EU. Při pětidenní cestě navštívila Káhiru, Gazu, Jeruzalém, Ramalláh a Ammán.

"Pokud jde o dva členy mého doprovodu, vyvodím z toho ve velmi krátké době personální závěry,“ oznámil v úterý před poslanci Vlček. Na tiskové konferenci na dotaz Práva pak Vlček uvedl, že nejdřív své rozhodnutí sdělí oběma poradcům.  

Vlček na otázku Práva upřesnil, že oba exposlanci pracují na smlouvu, přičemž Kavan za to od Sněmovny pobírá 25 až 30 tisíc měsíčně, Laštůvka tisícovku. Za 25 tisíc korun měsíčně ve Sněmovně působí také Kavanova blízká spolupracovnice Helena Opolecká. Také ona byla členkou delegace. Prý proto, že krátce před odletem onemocněla jedna pracovnice sněmovního protokolu, přičemž Opolecká pro cestu připravovala podklady. Její účast navrhl ředitel Vlčkovy kanceláře Ivan Přikryl.

Kavan je údajně v Soulu a v úterý Právu telefon nezvedl, Laštůvka měl mobil vypnutý. Vlček nicméně uvedl, že Kavan mu svůj krok zdůvodnil tím, že byli u historického okamžiku, kdy si prý znesvářená hnutí Fatah a Hamás podala ruce.

"Byla to svévole“

Šéf Sněmovny před cestou členy delegace prý upozornil, že nelze připustit žádné oficiální ani neoficiální kontakty s představiteli Hamásu. "Přesto bez mého vědomí delegaci svévolně opustili, aniž by cokoli oznámili, skupina poslanců v čele s místopředsedkyní Evropského parlamentu,“ prohlásil Vlček s tím, že se ke skupince připojili právě Kavan a Laštůvka.

Iniciátorku setkání upozornil na krajní nevhodnost jejího jednání, kterým mohla ohrozit program delegace. K tomu nakonec nedošlo, a i přes incident Izraelci původní program delegace zachovali.

"Cesta splnila i přes nepříjemnou epizodu plánovaný cíl. Šlo o zdařilou akci pod českým předsednictvím,“ zhodnotil akci Vlček. Podle něj byl program dopředu konzultován s ministerstvem zahraničí, aby odpovídal intencím české zahraniční politiky a také v souladu s úsilím EU povzbudit politický dialog v oblasti. Všichni to podle Vlčka respektovali.

Vlček nicméně oznámil, že odkládá plánovanou podnikatelskou misi do Egypta, Izraele, Sýrie a Palestinské autonomie, což někteří poslanci uvítají.

Vlček ve Sněmovně pod palbou kritiky

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře to byla ostuda. "Možná by stálo za úvahu už další podobné cesty neabsolvovat,“ prohlásil.

Také šéf klubu lidovců Cyril Svoboda uvedl, že odpovědnost nese Vlček. "Jestliže byli v delegaci Kavan a Laštůvka, riziko bylo dopředu dáno,“ zkritizoval Vlčka.

Šéf ODS Mirek Topolánek vidí problém v "pochybné minulosti“ lidí kolem Vlčka. Podle Kateřiny Jacques (SZ) je ale událost dostatečným důvodem pro Vlčkovo odvolání. To ale Topolánek odmítá.

Na Vlčkovu stranu se postavil i šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Myslím, že jde o subalterní úředníky. Pan předseda Vlček s tím nemá nic společného,“ uvedl. K případnému personálnímu vyústění Paroubek poznamenal: "Je to věc každého šéfa, aby si udělal pořádek.“ 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám