Hlavní obsah

Sněmovna hladce schválila zahraniční mise

Právo, ČTK, jov, jim
Praha
Aktualizováno

Plán zahraničních misí české armády na příští rok v úterý bez problémů prošel Sněmovnou a míří do Senátu. Materiál počítá s počtem až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 vojáků v misi ISAF v Afghánistánu. Pro návrh hlasovalo 122 poslanců, 29 bylo proti. Návrh podpořila i většina zákonodárců ČSSD, kteří měli k působení českých vojáků výhrady.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sněmovní sál

Článek

Podporu sociálních demokratů oznámil už předem na tiskové konferenci šéf Zahraničního výboru dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Doporučení zdůvodnil tím, že vláda podle něj vyšla vstříc podmínkám jeho strany.

Proti misím zvedli ruku komunisté. Stínový ministr obrany KSČM Alexander Černý postoj ČSSD kritizoval.

Ani v Senátu by plán misí neměl narazit na výraznější odpor. Jeho schválení v úterý jednomyslně doporučil jeho výbor pro zahraničí a obranu.

Parlament mise schvaluje s půlročním předstihem, aby se neopakovala situace z konce loňského roku. Sněmovna tehdy hlasy levice plán misí na letošní rok na rozdíl od Senátu neschválila. Předchozí vláda Mirka Topolánka (ODS) musela plán přepracovat, Sněmovna jej schválila až počátkem února. Úřednický kabinet Jana Fischera proto plán pro příští rok nyní předjednal se sociálními demokraty.

Přes tisíc Čechů v Kosovu a Afghánistánu

Plán počítá pro příští rok s nasazením až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 v misi ISAF v Afghánistánu. V tom vláda vyšla vstříc ČSSD, původní vnitroresortní dokumenty počítaly na afghánskou misi až s 600 vojáky.

V afghánské provincii Lógar bude působit český provinční rekonstrukční tým (PRT), v provincii Paktíja bude mít základnu trojice českých transportních vrtulníků a další čeští odborníci mají působit na letišti v Kábulu. Čeští instruktoři budou mít za úkol pomáhat se školením vojáků Afghánské národní armády.

Jednotlivci mají působit podle vládního plánu v dalších, především pozorovatelských mezinárodních misích, například dva důstojníci v Čadu a další na Sinajském poloostrově. Nově se čeští vojáci zapojí do mise EU v Bosně a Hercegovině, čeští důstojníci budou pracovat i na britském velitelství evropské námořní protipirátské operace u břehů Somálska.  

Reklama

Výběr článků

Načítám