Hlavní obsah

Bursík je pryč, Kuchtová se chce vrátit do Strany zelených

– Praha

Dana Kuchtová, bývalá první místopředsedkyně Strany zelených (SZ), uvažuje o tom, že podá v Českém Krumlově znovu přihlášku do strany. Spolu s dalšími třemi členy frakce Demokratická výzva byla vyloučena počátkem jara. Kritička odstoupivšího předsedy zelených Martina Bursíka tak vyslyší slova současného lídra SZ Ondřeje Lišky, podle kterého by se vyloučení členové SZ mohli vrátit zpět formou nových přihlášek.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Dana Kuchtová na sjezdu strany v Teplicích, kdy byla ještě členkou zelených.

Článek

Kuchtová řekla, že chce přispět ke sjednocení strany, ráda by za zelené na podzim kandidovala do sněmovny.

Kuchtová je členkou zastupitelstva Českého Krumlova a dříve tam učila na gymnáziu.

Zelení, které provází pověst rozhádané strany, utrpěli v evropských volbách počátkem června drtivou porážku, a Bursík proto rezignoval. Straně, která vstoupila do sněmovny v roce 2006 se šesti poslanci, nyní hrozí pád mezi marginální politické subjekty.

Zelení řeší, co dál

Zelené podle Lišky čeká rozhodnutí, co dál. Se dvěma procenty voličů, které získala předminulý víkend při eurovolbách, by se do sněmovny nedostali. Nyní musí rychle řešit obsazení kandidátek a program pro mimořádné sněmovní volby. V sobotu Liška požádá širší vedení strany, aby mohl vést SZ do října, kdy se volby uskuteční. Až po nich plánují zelení uspořádat volební sjezd.

O východisku z volební prohry jednalo vedení zelených v neděli v Brně. "Hodláme se spojit s těmi, kteří se cítí opozicí ve vlastní straně, a tak nastartovat proces jejího sjednocování," řekl Právu místopředseda zelených Martina Andra.

Pokud to ale nepůjde, nechci do voleb za každou cenu
Dana Kuchtová

Kuchtová výzvu cítí jako pokus o navázání komunikace se členy frakce, kteří vyloučeni nebyli. Liška podle jejího mínění neprojevil velký zájem o spolupráci s ní a dalším mluvčím frakce Martinem Čáslavkou. Bývalá místopředsedkyně se ale stále chce na práci v SZ podílet, proto přihlášku pro vstup do SZ zřejmě podá.

Koncem jara Kuchtová požádala o ustavení smírčí komise, která by ještě jednou prozkoumala její vyloučení. Když byl do komise nominován předseda revizní komise, která návrh na vyloučení formulovala, podala Kuchtová žádost o jeho výměnu. Dosud nedostala reakci.

Už dříve uvedla, že by chtěla za zelené do sněmovny kandidovat. "Pokud to ale nepůjde, nechci do voleb za každou cenu," řekla. Myslí si, že by byla možná i dohoda s hnutím Zelení, které kandidovalo do evropských voleb samostatně.

Liška už dříve řekl, že si nedokáže představit spolupráci s "odpadlíky" v podobě Demokratické strany zelených či s novou stranou TOP 09, za níž stojí někdejší vlivný lidovec Miroslav Kalousek a jejímž předsedou má být Karel Schwarzenberg, který byl za zelené ministrem zahraničních věcí ve vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám