Hlavní obsah

Mašínové letos vyznamenání zřejmě opět nedostanou

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové odbojové skupiny bratrů Mašínů se letos s největší pravděpodobností opět nedočkají nominace Sněmovny na státní vyznamenání. Neprošli totiž čtvrtečním sítem sněmovního podvýboru, který každý rok posuzuje návrhy občanů i politiků na udělení či propůjčení řádů a medailí.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Neuspělo ani šest členů kontroverzní skupiny, kterou spolu s bratry Mašíny tvořili Milan Paumer, Václav Švéda, Ctibor Novák a Zbyněk Janata. Ti jsou navrhováni Janem Schovancem z Augsburgu už mnoho let po sobě, nominace se však ve Sněmovně nikdy nedočkali.

Podporu získali již v minulosti v Senátu, nicméně prezident Václav Klaus, stejně jako jeho předchůdce Václav Havel, jim řád nikdy neudělil. „Můj názor na celou tuto věc se nemění... Myslím, že je to složitý případ, naprosto nejednoznačný pro mne, jednoznačně nikoliv na státní vyznamenání,“ řekl před dvěma lety Klaus. Jeho postoj neovlivnil ani Mirek Topolánek, který udělil Mašínům a Paumerovi premiérskou plaketu.

Sněmovní podvýbor nenominoval také navržené zpěváky Helenu Vondráčkovou či čerstvého sedmdesátníka Karla Gotta. Spolu s nimi propadlo dalších 38 jmen. Např. také herci Helena Růžičková (in memoriam), Jiřina Bohdalová a Petr Nárožný.

Navržen Klapálek či Pirk

Poslanci dostanou ještě na této schůzi k posouzení 35 návrhů, které podvýbor doporučil k ocenění. Z nich pak bude vybírat Klaus ty, kterým podle svého uvážení letos 28. října udělí nebo propůjčí vyznamenání.

Nejvyšší ocenění Řádem Bílého lva doporučují poslanci pro pět osobností – mezi nimi jsou legionáři Karel Klapálek a Ondřej Mézl, kteří by dostali vyznamenání in memoriam, stejně jako zakladatel první tkáňové banky v Evropě Rudolf Klen. Totéž vyznamenání chtějí poslanci navrhnout pro kardiochirurga pražského IKEM Jana Pirka.

Medaili Za hrdinství navrhují poslanci pro Jakuba Štěrbíka a Stanislava Vodičku, kteří loni v květnu okřikli skupinu hajlujících skinů a při následném střetu utrpěli těžká zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám