Hlavní obsah

Klaus podepsal novelu zpřísňující dohled nad exekutory a další zákony

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek podepsal trojici zákonů. Zřejmě nejpodstatnější z nich je novela exekučního řádu, která má zpřísnit dozor nad exekutory. Další dvě normy se týkají certifikace veřejných dokladů s biometrickými údaji a archivnictví.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Novela exekučního řádu by měla zpřísnit dohled ministerstva spravedlnosti nad činností exekutorské komory. Vedle ministerstva budou na práci exekutorů dohlížet také předsedové soudů, pod které jednotliví exekutoři spadají. Zákon v dubnu ve zrychleném řízení schválila Sněmovna, měsíc poté i Senát.

Na základě novely bude moci exekutory jmenovat a odvolávat ministr spravedlnosti. Nově také bude možno uložit Exekutorské komoře pokutu až do výše deseti miliónů korun.

Důvodem novelizace stávajícího zákona byla nespokojenost s činností exekutorů. Ministerstvo až dosud nemělo možnost pozastavit výkon rozhodnutí exekutorů, která byla podle jeho názoru v rozporu s právními předpisy.

Exekutorská komora se bezprostředně po schválení novely proti některým ustanovením ohradila, řadu z nich považuje dokonce za protiústavní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám