Hlavní obsah

Hokejista Šlégr, kandidát ČSSD: Pukem do hlavy jsem nedostal

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olympijský vítěz a majitel prstenu pro vítěze Stanley Cupu, hokejista Jiří Šlégr chce být poslancem za ČSSD a tvrdí, že ho k tomu vede potřeba pomáhat lidem. V rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že nebyl vždycky bohatý a dnes má pocit, že něco dluží Ústeckému kraji, kde se naučil hokej hrát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejista Jiří Šlégr na konferenci ČSSD v Pardubicích

Článek

Ještě před rokem jste říkal, že o dráze vrcholného politika rozhodně neuvažujete…

To byla jiná situace. Myslel jsem, že budu ještě pár let hrát hokej. Pak jsem zkolaboval na ledě, odnesli mě na nosítkách a skončil jsem v nemocnici. Tam má člověk spoustu času přemýšlet. Třeba o tom, jak naložit se životem. Do toho přišla nabídka od sociální demokracie, s jejímž předsedou se znám už roky. Tak jsem ji vzal.

Spoustu lidí by určitě napadlo, že nemusíte dělat nic…

To opravdu nemusím Mohl bych sedět na zahradě, věnovat se své desetileté dceři a hrát golf, to je teď hodně módní. Jenže mi není ještě ani čtyřicet. Na nicnedělání jsem moc mladý.

Neočekávali od vás vaši fanoušci, že když už se vrhnete na politickou dráhu, zvolíte spíš pravicovou stranu?

Samozřejmě že se setkávám s negativními reakcemi. Nakonec, to se při polaritě české voličské veřejnosti dalo očekávat. Ale mně je prostě program pro široké vrstvy obyčejných lidí blízký. A dost mě mrzí, že lidé dvacet let po revoluci spojují demokratickou levicovou stranu s komunisty. Voliči ČSSD pak raději ani neříkají, koho volili. I mě se v rozhovorech na internetu lidé ptají, jestli jsem nedostal pukem do hlavy. Říkám: Nedostal. Vybral jsem si sám a o své volbě nepochybuji.

Takže nemáte pocit, že politici zneužili vaší popularity při honbě za voličskými hlasy?

Narážíte tím na celebrity v politice? Kdybych řekl, že by v ní být neměly, šel bych sám proti sobě. Na druhou stranu pokud mají nějaký cíl, není správné je předem zatracovat.

Proč kandidujete v jiném městě než v Litvínově, kde žijete?

Myslím, že je úplně jedno, ze kterého města budu hájit zájmy celého kraje. Proč to není Litvínov? Do zastupitelstva jsem se dostal na kandidátce SNK ED, jsou to mí kamarádi. Když jsem do komunální politiky vstupoval, chtěl jsem jen pracovat pro město Litvínov. Teď už jsem si vybral stranu, ale nechci vstupovat do buňky ČSSD v Litvínově. Nejdřív mě neoslovili a teď už by nebylo správné voličům motat hlavy. Prostě bych chtěl zastupovat kraj, kde jsem se narodil a který důvěrně znám. Vím, kde jsou jeho bolavá místa.

Kdybyste na podzim uspěl a do parlamentu se dostal, už jste přemýšlel, co tam vlastně chcete dělat?

To, co umím nejlépe, sport. V posledních letech mají naši reprezentanti čím dál horší výsledky. Každý ví, že to souvisí s tím, jak neumíme podchytit talenty, ale nikdo s tím nic nedělá. Jsou děti, které by mohly mít úspěch, ale jejich rodiče nemají dost peněz. Rád bych, aby se mohly věnovat sportu ve střediscích jako dřív, aby byly fondy na provoz takových zařízení.

Nakonec, podívejme se na poslední generaci: děti tloustnou, sedí u počítačů. Kdybychom je uměli přivést ke sportu, méně by je ohrožovaly drogy. A taky bych chtěl vrátit do zákona povinné lékařské prohlídky pro sportovce. K dostání je spousta podpůrných prostředků, ale zdravotní stav sportovců se moc nehlídá. V poslední době zemřelo šestnáct mladých lidí.

A když to na podzim nevyjde?

Nic se neděje, můžu dělat něco jiného, třeba kolem hokeje.

Myslíte, že vám v politice můžou hodit zkušenosti z ledu?

Hokej je chlapská hra. Mám ji rád, protože vyžaduje disciplínu, smysl pro detail, sebeovládání i odvahu. A to všechno se mi v politice určitě bude hodit.

Reklama

Související články

Šlégr chce kandidovat do Sněmovny za ČSSD

Hokejový reprezentant a současný obránce Litvínova Jiří Šlégr by se mohl u příštích sněmovních voleb objevit na kandidátce ústecké organizace ČSSD. Od soc....

Výběr článků

Načítám