Hlavní obsah

Kubice se omlouvat nemusí, Paroubek se žalobou neuspěl

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal

Městský soud v Praze v úterý zamítl žalobu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka proti Janu Kubicemu. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se nemusí omlouvat ani platit odškodnění za zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy.

Článek

Paroubek požadoval omluvu a odškodnění ve výši 100 000 korun. Údaje ze zprávy podle šéfa ČSSD zasáhly do jeho soukromého a rodinného života.

Soudce Martin Valehrach ale došel k závěru, že Paroubek žaloval nesprávnou osobu, protože Kubice nenese žádnou odpovědnost za to, že zprávu zveřejnila média. Za únik zprávy už byli pokutou potrestáni Ivan Langer z ODS a lidovec Pavel Severa.

Soudce upozornil, že ani policie neusvědčila Kubiceho z porušení služebních povinností. "Nemohu dospět k jinému závěru," řekl Valehrach.

Paroubek se k soudu tradičně nedostavil. Jeho právní zástupce uvedl, že zváží odvolání k pražskému vrchnímu soudu.

Kubice: Jsem rád, že nepracuji pro tento stát

Kubice podle svých slov rozsudek očekával. Na dotaz, čím se dnes zabývá, odpověděl: "Podnikám, jsem šťastný a jsem rád, že nepracují pro tento stát."

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v úterý v reakci na rozhodnutí soudu oznámil, že podá odvolání. Verdikt soudu přitom označil za absurdní. “Tzv. Kubiceho zpráva, která vznikla za podezřelých okolností krátce před volbami v roce 2006, a kterou jak policie, tak státní zastupitelství označily za nepravdivou, objektivně poškodila jak ČSSD, tak i moji pověst,“ uvedl Paroubek v tiskovém prohlášení.

„Obsahovala účelové drby a dezinformace, pocházející od zločinců, jejichž jediným cílem bylo zabránit ČSSD zvítězit ve volbách,“ míní lídr ČSSD. „Fakt, že tato původně utajená zpráva unikla následně díky politkům ODS a KDU-ČSL v čele s Ivanem Langerem, který je znám pod svojí mafiánskou přezdívkou ”Íčko”, jen dokresluje absurditu dnešního rozhodnutí soudu,“ dodal Paroubek. 

Tzv. Kubiceho zpráva unikla na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006. Kubice v ní naznačoval možné propojení organizovaného zločinu a politických špiček.

Paroubek údajně ovlivňoval kauzy, tvrdila zpráva

V materiálu se objevila i informace o tom, že se měl Paroubek snažit ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh.

Zpráva obsahovala i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko "měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek".

Soud měl rozhodnout už minulý týden, verdikt v kauze, která má politické dopady, ale odložil, protože se blížily volby do Evropského parlamentu. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kubice u soudu

Žaloba na ministerstvo vnitra se bude řešit zvlášť

Paroubek původně žaloval Kubiceho a ministerstvo vnitra. Soudce ale v úterý s ohledem na čerstvý nález Ústavního soudu rozhodl, že spor ministerstvem vnitra je třeba oddělit a pokračovat v něm před příslušným správním orgánem, jímž je v tomto případě vnitro.

Paroubkův právník Emerich Slavík souhlasil s rozdělením sporu a po Kubicem požadoval už jen poměrnou, poloviční část odškodnění, tedy 50 tisíc korun. Soud však tuto žalobu zamítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám