Hlavní obsah

Svoboda kumuluje funkce, povede i lidovecký poslanecký klub

• Aktualizováno

Novým předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL se stal šéf strany Cyril Svoboda. Uvedl to bývalý člen Pavel Severa, který v úterý oznámil rezignaci na funkci předsedy klubu a vystoupení ze strany. S ním v úterý stranu opustili také Miroslav Kalousek a Vlasta Parkanová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Cyril Svoboda

Článek

Cyril Svoboda tak bude předsedat osmičlennému lidoveckému klubu. Svobodovi bude z pozice místopředsedkyně klubu krýt záda Michaela Šojdrová.

Již dříve ohlásili odchod z křesťanské demokracie také poslanci Jan Husák a Ladislav Šustr. Exodus od lidovců by mohl ještě dále pokračovat, odchod zvažují totiž také někteří senátoři.

Svoboda k ohlášenému odchodu některých členů ze strany řekl, že z poslaneckého klubu nikdo neodchází. Odcházející vyzval, aby stranu opustili v klidu a bez emocí. Svoboda také několikrát zopakoval, že nikdo není a nebude ze strany vylučován a odmítl tak paralelu se Stranou zelených, která před časem některé ze svých členů vyloučila.

K možnému odchodu dalších členů Svoboda dodal, že bude lepší, když se záležitost rozkryje, neboť tím dojde vyjasnění názorů. Předseda znovu zopakoval svou tezi z nedávného sjezdu, že strana je semknutější než kdy před tím. Vedení také vyzvalo členy k trpělivosti.

Ke své kauze, v níž soudí o pražský činžovní dům, Svoboda řekl, že rozhodnout musí soud. Právě tuto kauzu označil za jeden z důvodů odchodu ze strany Pavel Severa. Prý nechce být svědkem dalšího sporu  předsedy, čímž zjevně narážel na kauzy Svobodova předchůdce Jiřího Čunka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám