Hlavní obsah

Topolánek: Paroubek mi neblahopřál, ani jsem to nečekal

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek si na pondělní tiskové konferenci "postěžoval", že mu předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek nepogratuloval k vítězství ve volbách do Evropského parlamentu. "Neblahopřál, to se myslím ani nedalo čekat," odpověděl Topolánek na dotaz, zda se mu lídr socialistů ozval, aby mu pogratuloval k vítězství.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Topolánek také řekl, že na rozdíl od komentátorů a politologů vidí na české politické scéně programový prostor pro vznik nového subjektu. Šéf ODS to řekl v souvislosti s neúspěchem Strany zelených, která se do Evropského parlamentu neprobojovala.

Topolánek sice nevyloučil, že zelení uspějí v podzimních volbách do Sněmovny, ale naznačil, že je legitimní tázat se, kdo je případně nahradí. O vzniku nové strany se hovoří v souvislosti s Miroslavem Kalouskem, který již před časem avizoval, že opustí KDU-ČSL. Kalousek stojí za projektem TOP 09.

Předseda občanských demokratů označil více než půl miliónu propadlých hlasů, které obdržela uskupení, která ve volbách neuspěla, za memento pro podzimní volby. Upozornil také na to, že sociální demokraté v součtu s komunisty získali o 180 tisíc hlasů více než v posledních eurovolbách.

Staronový europoslanec Jan Zahradil oznámil, že do konce června by v Evropském parlamentu měla vzniknout nová frakce, která bude sdružovat strany, které prosazují jiný než federalistický model evropské sedmadvacítky.

Topolánek také poděkoval Evženu Tošenovskému, krerý se s téměř 105 tisíci preferenčních hlasů stal nejúspěšnějším kandidátem českých eurovoleb. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám