Hlavní obsah

Vláda získala důvěru Sněmovny, proti byl pouze Melčák

– Praha • Aktualizováno

Vláda premiéra Jana Fischera získala v neděli důvěru Sněmovny. Pro hlasovala potřebná nadpoloviční většina poslanců. Přestože vyslovení důvěry se dalo očekávat, předcházela mu čtyřhodinová rozprava.

Fischerova vláda získala důvěru SněmovnyVideo: ČTK

 
Článek

Pro vyslovení důvěry se vyslovilo 156 poslanců ze 194 přítomných. Pro vládu zvedli ruku poslanci ODS, ČSSD, Strany zelených a někteří nezařazení poslanci včetně Olgy Zubové.

Hlasování se zdrželo 37 zákonodárců, mezi nimiž byli všichni komunisté, většina lidovců, občanský demokrat František Laudát, bývalá zelená poslankyně Věra Jakubková či bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Jediný hlas proti vládě přišel od nezařazeného poslance, bývalého sociálního demokrata Miloše Melčáka.

Fischer: máme silný mandát

Premiér Fischer pokládá mandát své vlády za silný "pro tvrdou práci, pro dobrou a efektivní službu této zemi".

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer děkuje poslancům za vyslovení důvěry jeho kabinetu.

"Vzniká vláda s velmi vysokou důvěrou sněmovny, prakticky proti odporu komunistů, ale na prvním místě bych zmínil pana Melčáka," řekl novinářům předseda ČSSD Jiří Paroubek. Melčák podle Paroubka hlasoval proti vládě proto, že mu nový kabinet neposkytuje ochranku.

Paroubek kritizoval i lidovce, kteří většinou zdrželi hlasování. "Lidovci se vydali na čtyřměsíční zboj opoziční cestou, přičemž si ponechávají na všech ministerstvech své náměstky, takže se mi to zdá být jako politika neupřímná a nevěrohodná," dodal Paroubek.

Expremiér Mirek Topolánek uvedl, že výsledek hlasování dává vládě omezený mandát do předčasných říjnových voleb. "Myslím, si, že programové prohlášení a nakonec i vystoupení ministrů ukázala, že jsou si této skutečnosti vědomi," prohlásil. Poslanci ODS podle něj vládu podpořili proto, že nový kabinet dokončí "po velké ostudě se ctí české předsednictví", bude prosazovat protikrizová opatření připravená předchozí vládou a připraví rozpočet na příští rok.

"Vláda má silnější mandát, než se možná čekalo, ale je to vláda, která je přechodná," komentoval rozhodnutí sněmovny šéf zelených Martin Bursík. Předseda komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že mandát nové vlády je založen na faktické velké koalici občanských a sociálních demokratů. Byl rád, že se Fischer přihlásil k boji s korupcí.

Klaus: Je to dobrá zpráva

"Výsledek dnešního hlasování vnímám jako záruku politické stability na nejbližší období. Je to dobrá zpráva pro naši zemi," kometoval vyslovení důvěry prezident Václav Klaus s tím, že je připraven být vládě nápomocý.

"S předsedou vlády jsme se dohodli, že v nejbližším možném termínu uskutečníme setkání na Pražském hradě, na kterém budu obeznámen s nejbližším postupem vlády v některých důležitých záležitostech,“ dodal Klaus.

Pecina to schytal v rozpravě

V rozpravě vystupovali poslanci všech stran se svými výhradami k programovému prohlášení vlády. Výtky na adresu některých ministrů Fischerova kabinetu zaznívaly i z úst poslanců, kteří nakonec pro vládu ruku zvedli.

Nejvíce kritiky si vyslechl ministr vnitra Martin Pecina, do kterého se nejdříve obul předseda ODS kvůli jeho slovům o tom, že vajíčkové útoky na ČSSD jsou nacistické. Ivan Langer ho pak kritizoval za jmenování policisty Jiřího Komorouse 1. náměstkem. Nejostřejší kritiku si pak vyslechl od šéfa zelených Martina Bursíka, který se nechtěl smířit s tím, že Komorous pracoval před llistopadem 1989 u StB.

Vláda povede zemi do předčasných voleb v říjnu. Překlenovací kabinet vznikl politickou dohodou ODS, ČSSD a zelených, jeho sedmnáct ministrů je v úřadu od 8. května.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám