Hlavní obsah

Kalousek popřel, že už vystoupil z KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek stranu zatím neopustil, vystoupit hodlá až v nejbližší době. Uvedl to v neděli v reakci na prohlášení současného šéfa strany Cyrila Svobody, podle něhož ze strany odešel spolu s poslanci Janem Husákem a Ladislavem Šustrem. Případný odchod z KDU-ČSL naznačila podle Svobody při jednání klubu také bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec Miroslav Kalousek

Článek

"I na klubu jsem řekl, že v nejbližší době vystoupím, ale kdy tak učiním, se rozhodnu sám. Dnes budu hovořit a hlasovat jako poslanec KDU-ČSL," uvedl Kalousek ve Sněmovně před hlasováním o důvěře vládě premiéra Fischera. Opřel se přitom do Cyrila Svobody, když řekl, že podle současného předsedy lidovců by strana měla mluvit jedním hlasem, "i kdyby měl být v té straně sám".

Odchod od lidovců Kalousek naznačil už před nedávným sjezdem KDU-ČSL, sbírá podpisy pro registraci své nové strany TOP 09.  

Šustr a Husák vystoupili

Šustr a Husák i v písemném prohlášení potvrdili, že se z KDU-ČSL rozhodli vystoupit. Podle Svobody svou budoucnost nespojuje s lidovci ani bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, odchod ale zatím neoznámila. Lidovci zatím mají ve svém sněmovním klubu 13 poslanců.

Lidovci, jak v neděli Svoboda potvrdil, se k překlenovací vládě postaví podle toho, jak jim Fischer vysvětlí bílá místa programového prohlášení svého kabinetu. Rozhodnout se chtějí během odpoledne před hlasováním o důvěře vládě, postupovat budou jednotně.

Lidovci mají výhrady i proti scénáři vzniku Fischerovy vlády, jejíž členy nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených. "Označují se za vládu odborníků, přitom je to vláda politická," dodal Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám