Hlavní obsah

Pecina odchází z postu šéfa antimonopolního úřadu

– Praha • Aktualizováno

Ministr vnitra překlenovací vlády Martin Pecina se vzdává funkce předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V pátek odeslal dopis s rezignací na post šéfa antimonopolního úřadu prezidentovi Václavu Klausovi, v kopii pak na Úřad vlády, řekla mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina v ČT.

Článek

Pecina byl ve funkci tři a půl roku, opouští ji kvůli jmenování ministrem a možnému střetu zájmů. Ministrem v nové vládě Jana Fischera se stal na začátku května. Od té doby nepodepisuje rozhodnutí předsedy antimonopolního úřadu. Již dříve uvedl, že po odchodu z ÚOHS návrat do jeho čela neplánuje, není to podle něj ani technicky možné.

Jeho angažmá v úřednické vládě premiéra Jana Fischera potrvá zhruba pět měsíců, nový předseda antimonopolního úřadu bude ale jmenován na zákonem stanovených šest let.

Zprvu se Pecina (navržený za ČSSD) funkce vzdát nechtěl a obavy ze střetu zájmů odmítal. Před svým oficiálním jmenováním se vyjádřil, že se raději vzdá postu ministra, než by opustil antimonopolní úřad. Nakonec se rozhodl pro úřednický kabinet Jana Fischera a minulý měsíc podotkl, že případnou nabídku zůstat v čele ministerstva vnitra i po podzimních volbách by zvážil. [celá zpráva]

V roli předsedy ÚOHS potvrdil v dubnu Pecina 50tisícovou pokutu pro ministerstvo vnitra za nezákonný výběr organizátora elektronické aukce, ve které se měly prodávat nemovitosti resortu. Protože se však v květnu Pecina měl stát šéfem resortu vnitra překlenovací vlády a post šéfa ÚOHS odmítal opustit, hrozilo riziko střetu zájmů, jelikož by si v budoucnu teoreticky mohl udělovat pokutu sám sobě.

Pecina už má potenciální nástupce

Pecina se bránil tím, že už i soud jednou rozhodl, že předseda ÚOHS nemůže být nikdy podjatý, protože není nikdo, kdo by za něj kauzy mohl v druhostupňovém rozhodování řešit. "Já jsem poté zodpovědný za přezkum," vysvětli Pecina.

O tom, kdo Pecinu v čele ÚOHS vystřídá, se nyní spíše jen spekuluje. Největším favoritem je podle serveru Euro.cz poslanec za ČSSD Petr Rafaj, ve hře jsou i jména bývalé místopředsedkyně antimonopolního úřadu Jindřišky Koblihové a současného prvního místopředsedy ÚOHS Roberta Nerudy, pověřeného nyní vedením úřadu. ODS údajně na tento post hodlá prosadit bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.

Antimonopolní úřad se zabývá třemi hlavními oblastmi - hospodářskou soutěží, veřejnými zakázkami a veřejnou podporou. Povoluje či zamítá například fúze firem na českém trhu a kontroluje, zda dominantní hráči na trhu nezneužívají svého postavení. Úřad vznikl v roce 1991, v letech 1992 až 1996 byl nahrazen ministerstvem pro hospodářskou soutěž. Sídlí v Brně.  

Reklama

Výběr článků

Načítám