Hlavní obsah

Lidovci se nedohodli, zda podpořit vládu Jana Fischera

Praha

Předsednictvo lidovců dostalo od širšího vedení strany ve čtvrtek povolení, doporučit poslancům zvednout v neděli ruku pro vládu Janu Fischera. Zda to ale udělá a zda jej poslanci případně vyslyší, není jasné. Na hlasech KDU-ČSL ale osud vlády nezáleží, poslanci ODS a ČSSD mají ve Sněmovně většinu a ruku pro kabinet zřejmě zvednou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyril Svoboda při projevu ve Vsetíně

Článek

Širší vedení strany formulovalo několik okruhů, které považuje v programovém prohlášení za nedostatečně rozpracované. Patří mezi ně opatření proti nezaměstnanosti, postoj vlády k privatizacím a zajištění rozpočtů obcí v době hospodářské krize.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda na tiskové konferenci po zasedání celostátního výboru zopakoval, že programové prohlášení se mu zdá příliš vágní. "Není důležité ani tak to, co v něm napsáno je, jako to, co v něm napsáno není," uvedl. Příkladem je podle něj přístup vlády k privatizacím. I když vláda Jana Fischera o privatizacích nehodlá rozhodovat, může podle Svobody učinit nezvratné kroky v přípravném procesu, což postaví pozdější vlády před hotovou věc, kvůli riziku arbitráží. Zvlášť vystupuje KDU-ČSL proti prodání letiště Praha.

"Jednotlivé dílčí pozitivní kroky vlády podpoříme bez ohledu na hlasování o důvěře," ujišťoval Svoboda, že jeho strana nebude vládě komplikovat práci.

Z 12 poslanců KDU-ČSL podpořila vznik Fischerova kabinetu polovina, když podepsala spolu s poslanci ODS, ČSSD a SZ dohodu, na jejímž základě mohla být vláda postavena. Je možné, že poslanci KDU-ČSL budou i v neděli hlasovat rozdílně. Pro bude zřejmě exministr financí Miroslav Kalousek, který se příští týden chystá založit novou politickou stranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám