Hlavní obsah

ČSSD se obula do kardinála Vlka, jde mu prý o miliardy

Právo, Novinky, Oldřich Danda, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

ČSSD se ve čtvrtek v tiskovém prohlášení obula do kardinála Miloslava Vlka, který vyzval voliče, aby nevolili ty, kteří se podíleli na boření vlády. Podle socialistů je kardinálovo prohlášení motivováno "majetkovými zájmy katolické církve", která má zájem na vyplacení miliard v rámci církevního vyrovnání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„V poslední době se řada stran a politiků v našem veřejném životě, při bourání vlády a při dalších příležitostech, projevila zcela nezodpovědně. Takové politiky nelze do Evropského parlamentu volit,“ uvedl kardinál na svých internetových stránkách.

Na Vlkovo prohlášení záhy zareagovala ČSSD, která kardinála obvinila ze zasahování do předvolební kampaně. Jeho krok "považujeme za nešťastný, bezprecedentní v novodobé historii ČR a neslučující se s posláním církví," stojí v prohlášení.

Sociální demokraté dále uvedli, že kardinálovo vystoupení je motivováno zištně, neboť prosazuje církevní restituce, které by měly církvím přinést až 270 miliard. ČSSD proto recipročně vyzvala občany, aby nevolili "ty politiky, kteří prosazovali nespravedlivé vyplacení 270 miliard korun katolické církvi." Církevní restituce schválil kabinet premiéra Mirka Topolánka.

Vlkovo varování se zřejmě týkalo i Libertas.cz, ve kterém kandidují bývalí poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, kteří pádu vlády svými hlasy napomohli. Do europarlamentu kandiduje i Olga Zubová za Demokratickou stranu zelených. Jelikož i ona napomohla konci Topolánkovy vlády, patří varování českého primasa katolické církve i jí.

Svůj hlas by Vlk hodil straně, která bojuje za křesťanské hodnoty. „Je třeba hledat mezi kandidáty takové, kteří jsou zárukou, že budou zastávat duchovní a křesťanské hodnoty,“ podotkl kardinál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám