Hlavní obsah

Vdova po Luxovi chce vystoupit ze stínu svého muže

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vdova po předsedovi KDU-ČSL Josefu Luxovi na víkendovém sjezdu lidovců ve Vsetíně vstoupila do vysoké politiky. Ve volbách do celostátního výboru strany získala Věra Luxová největší podporu skoro dvou třetin delegátů. V rozhovoru pro Právo uvedla, že zvažuje kandidaturu za lidovce v říjnových volbách do Sněmovny.

Článek

Byla jste zvolena do širšího vedení lidovců velkou většinou. Co vás vede angažovat se ve vysoké politice?

Já osobně nemám ambice, ale byla jsem delší dobu vyzývána, abych se zapojila do politiky KDU-ČSL. Protože je to pro mě srdeční záležitost, řekla jsem si, že bych měla některé nabídky přijmout. Vstoupit do politiky a do vedení KDU-ČSL je pro mě veliká výzva. Chtěla bych svou prací propojit vedení strany s členskou základnou.

Budete chtít za lidovce kandidovat do Sněmovny?

V této chvíli to zvažuji a je přede mnou konečné rozhodnutí.

Vede vás k tomu situace, v jaké se lidovci nacházejí?

Není to nespokojenost, ale cítím povinnost vyjadřovat se k některým věcem veřejným. I když jsem členka, vždy jsem se k nim vyjadřovala z vnějšku KDU-ČSL, z pozice manželky respektované osoby. Chtěla jsem to změnit, chci být byla brána jako člověk zvolený, a nikoli jako manželka Josefa Luxe.

Jste spokojená s výměnou Jiřího Čunka Cyrilem Svobodou?

Určitě nastane v politice KDU-ČSL změna. Myslím, že se více zaměříme na to, abychom hodnoty, které hlásáme, předvedli i prakticky. Aby lidé, kteří nás pozorují, si mohli říci, že jsme slušní politici, kteří pracují pro obyčejné lidi.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda: Budeme křesťanští, tudíž správní

Ve Vsetíně končí druhý den sjezdu křesťanských demokratů. Předsedou byl v sobotu zvolen Cyril Svoboda. Ten na závěrečné tiskové konferenci řekl, že strana je...

Výběr článků

Načítám