Hlavní obsah

Náměstkem ministra vnitra se stal Komorous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra na základě výběrového řízení zvolil v pondělí za svého prvního náměstka bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. Zároveň byl Komorous přijat do služebního poměru příslušníka Policie ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

Devětačtyřicetiletý Komorous vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Do povědomí se zapsal svým mnohaletým působením v čele Národní protidrogové centrály, kde prosazoval tvrdé represivní postupy vůči drogové kriminalitě. Dosud působil Komorous jako Pecinův poradce.

Často bývá kritizován pro své zapálení pro činnost u StB a své prokazatelně vstřícné názory na sovětskou okupaci. jeho lustrační osvědčení je však čisté, ke komunistické tajné policii nikdy nebyl přijat. Svoji komunistickou minulost však dokázal obhájit. Pozornost budilo i jeho členství v řádu Ordo Lumen Templi, který založil zpěvák Daniel Landa.

 Komorous podle svého dřívějšího vyjádření bude mít na ministerstvu za úkol mimo jiné vytvoření speciálního týmu, který bude mít za cíl potlačení extremismu. Ve skupině by měli být i pracovníci inspekce policie a zástupci armády. Vnitro tak chce omezit možnost pronikání extremistických myšlenek do bezpečnostních složek.

Pecina již dříve prohlásil, že chce, aby jeho první náměstek byl ve služebním poměru u policie. Komorous opustil policejní řady letos v únoru, nyní se do nich vrátil. U policie pracoval od roku 1984, do čela policejního orgánu bojujícího proti překupníkům a výrobcům drog se dostal v roce 1993, kdy byl jmenován vedoucím odboru drog tehdejší Ústředny kriminální policie. Po její reorganizaci byla v lednu 1995 zřízena Národní protidrogová centrála a Komorous převzal její vedení. V čele NPC skončil letos, nahradil jej jeho dosavadní zástupce pro výkon a trestní řízení Jakub Frydrych.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám