Hlavní obsah

Havel: Politika nám trošku zhrubla

Právo, Ivan Blažek, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Poměry v politice podle Václava Havla "nám trošku zhrubly", řekl v pondělí novinářům exprezident poté, co v Plzni převzal Cenu 1. června, kterou získal za celoživotní boj za lidská práva.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Václav Havel v zajetí novinářů poté, co v Plzni převzal Cenu 1. června.

Článek

"Přiznám se, že mě to zneklidňuje,“ okomentoval současnou politickou situaci Havel. "Především proto, že to může vést k odcizení mezi společností a politikou. Nepochybně to nějakým způsobem souvisí s obrazem politiky tak, jak ho občané znají. Není to nahodilé, už to není pouhá recese, i když v tom určité prvky recese jsou,“ prohlásil Havel s poukazem na vajíčkovou válku z právě vrcholící předvolební kampaně.

Zhrubnutí politických poměrů je podle Havla patrné i s předvolebních plakátů. "Některé strany mají více negativních billboardů, které zesměšňují protikandidáty, než svých vlastních, které by něco vypovídaly o jejich úmyslech,“ poznamenal Havel.

Fico v dopise Paroubkovi odsoudil vajíčkové útoky

Vajíčkové útoky v pondělí odsoudil i slovenský premiér Robert Fico. Učinil tak v dopise šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. "Jsem šokovaný nejen tím, že projevy netolerance a extremismu jsou interpretovány jako neškodná recese, ale především podporou, jakou získaly v médiích a také tím, že je tvrdě neodsoudili představitelé ostatních demokratických stran na české politické scéně," napsal Fico.

Slovenský premiér vyjadřuje v dopise podporu Paroubkovi ve chvílích, které jsou "těžké, nepříjemné a zneklidňující." Fica mrzí a hněvá, když se "korektní politická soutěž mění na nepřátelskou agresi, nesmyslnou nenávist doprovázenou fyzickými útoky." 

Reklama

Výběr článků

Načítám