Hlavní obsah

Paroubek i Topolánek mají k vládě výhrady, ale zřejmě ji podpoří

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v neděli sešli k debatě v České televizi. Před kamerami spolu nemluvili tři roky. V neděli se shodli, že oni sami zřejmě podpoří vládu Jana Fischera, i když k programovému prohlášení, má jak ODS tak ČSSD výhrady. Nezaručili se za poslance svých stran.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek (vlevo) a Mirek Topolánek při setkání v České televizi.

Článek

"Já pro stabilitu v zemi důvěru zřejmě vyslovím," uvedl Topolánek. Řekl ale, že má s vládou několik problémů. Tím největším je osobnost ministra vnitra Martina Peciny. Upozornil na Pecinovy výroky, že lidé, kteří házejí vajíčka na mítincích ČSSD se chovají jako nacisté. [celá zpráva]

Paroubek řekl, že bude k hlasování přistupovat "vlídně." Upozornil, že poslancům ČSSD vadí některé body programového prohlášení, například nejasnost investic do dopravní infrastruktury či absence revize státního rozpočtu na rok 2009.

Oba muži upozornili na to, že programové prohlášení vlády je velmi obecné. "Nebude to jednoduché ale v dané chvíli beru, že je to překlenovací vláda, která je sice odborníků ale má politický mandát," řekl Topolánek.

O důvěře bude Sněmovna hlasovat příští neděli.

Eurokomisaře neřeší

Řeč přišla i na post eurokomisaře. Ani Paroubek ani Topolánek nevyjádřili přání se o tento post ucházet. Paroubek to odmítl. Topolánek řekl, že se tím nyní nezabývá,. Dodal, že chce hlavně vyhrát volby a být premiérem.

Pecina odejde až 7. června 

V České televizi také řekl ministr vnitra Martin Pecina, že odejde z funkce šéfa antimonopolního úřadu až 7. června. Nejprve slíbil, že odejde do konce května, nyní odchod posunul na nejzazší možný termín. Fischer ho o to požádal.

"Pan premiér (Jan) Fischer mne požádal o to, abych využil podle zákona o střetu zájmů celou lhůtu 30 dní a rezignoval až k 7. červnu roku 2009, což také učiním," citovala Pecinu ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám