Hlavní obsah

Čunkova éra možná skončí v jeho Vsetíně

Právo, Oldřich Danda

Možná poslední hodiny ve stranické funkci trávil v pátek šéf lidovců Jiří Čunek. V sobotu se na dvoudenním sjezdu KDU-ČSL v „jeho“ Vsetíně rozhodne o novém předsedovi. Ať už bude, či nebude zvolen, uzavře se jedna kapitola této strany. Část lidovců v čele s Miroslavem Kalouskem je už jednou nohou ze strany pryč.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

V předvečer sjezdu měli všichni čtyři kandidáti na předsedu napilno. Projevy ale nepsali. „Vyrazil jsem obhlédnout, jak probíhá příprava. Na mně leží veškerá povinnost, aby sjezd proběhl bez jakýchkoli zadrhnutí,“ řekl Právu Čunek. Dodal, že večer projev už jen doladí.

Sál si včera obhlédl i Cyril Svoboda. „Proslov mám napsaný už 14 dní, tak už jenom relaxuji,“ sdělil Právu.

Jan Březina byl ještě v podvečer doma v Olomouci a venčil psa. Podle něj rozhodnou projevy. „Nikdy nebylo tolik nerozhodnutých. Výsledek si nikdo netroufne odhadnout, ani tzv. znalci vnitrostranických poměrů,“ řekl Právu.

Michaela Šojdrová si ale myslí opak, že většina delegátů přijede do Vsetína rozhodnutých, ale i tak si pečlivě přichystala projev, který chce ozvláštnit videoprezentací.

Kalousek: Žádné rituální tance

Miroslav Kalousek, který připravuje novou stranu TOP 09, sjezd navštíví, vystoupení ale nechystá. „Jako řadový člen se chystám splnit svoji povinnost. Nečekejte, že budu ve Vsetíně tančit rituální tance či mávat stranickou legitimací nad hlavou,“ řekl Právu.

Čunkova éra začala před více než dvěma lety raketovým vzestupem tohoto vsetínského starosty do pražské centrální politiky. Stranu převzal po tehdejším předsedovi Kalouskovi s velkými ambicemi coby její zachránce. Po dnešní volbě se může stát, že zůstane doma ve Vsetíně a do Prahy by jezdil už jenom jako senátor. A rozdělení lidovci zůstanou jen krok od volební propasti.

Čunek by mohl překvapit, protože řada lidovců považuje korupční kauzu za křivdu. Čunkovi by mohlo pomoci i jeho členství v katolickém Hnutí Fokoláre (kde jsou sdruženi laici, kněží, biskupové i politici), do kterého patří i Věra Luxová, která má ve straně vliv a která se za Čunka několikrát postavila.

Od Čunka se však již odvrátili místopředsedové, kteří chtějí ve vedení zůstat – Roman Línek, který na nedávné krajské konferenci v Pardubicích při orientačním hlasování zvedl ruku pro Březinu, dále David Macek či Marián Hošek.  

Hošek i Macek podpoří Svobodu. „Není to nic proti Jiřímu Čunkovi, ale myslím si, že by už neměl být předsedou,“ řekl Právu Hošek. „Já jsem byl vždy loajální ke každému předsedovi, ale v této situaci si myslím, že lepším předsedou bude Cyril Svoboda,“ uvedl David Macek.

Anketa

Kdo by měl být novým předsedou KDU-ČSL?
Jan Březina
5,4 %
Jiří Čunek
20,7 %
Cyril Svoboda
8,8 %
Michaela Šojdrová
7,5 %
někdo jiný
57,6 %
Celkem hlasovalo 6299 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám