Hlavní obsah

Klaus nebude blokovat vázaný mandát pro vládu, ale nepodepíše ho

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus se rozhodl, že nebude blokovat novelu jednacího řádu Sněmovny. Zároveň však oznámil, že ji nepodepíše. Zákon tak vstoupí v platnost. Novela upravuje podmínky, za nichž může vláda předávat kompetence do Bruselu. Její schválení si jako jednu z podmínek přijetí Lisabonské smlouvy stanovila část senátorů ODS.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Novela jednacího řádu zavádí takzvaný vázaný mandát a nově stanovuje povinnost předkládat přenos vládních kompetencí z národní na evropskou úroveň k souhlasu parlamentu. Bez tohoto souhlasu nemohou být kompetence přeneseny.

Klaus se rozhodl zákon nepodepsat, ale zároveň jej nevetoval. Ústava takovouto možnost připouští a zákon vstoupí v platnost.

Klaus se rozhodl, že "nebude blokovat shodu, která vznikla v parlamentu nad zákonem o jednacím řádu Sněmovny. Svůj podpis však pod zákon připojit nemůže, protože by tím vyvolal klamné zdání, že s praxí, kterou tento zákon představuje, vyjadřuje svůj souhlas," stojí v prohlášení Hradu.

"Zákon je vnitrostátním prováděcím předpisem k Lisabonské smlouvě a jeho přijetím Ústavní soud podmínil její soulad s českou Ústavou. Podřizuje alespoň ty nejzávažnější postupy zástupců české vlády v Evropské radě a v Radě EU předchozímu souhlasu parlamentu a tím na vnitrostátní úrovni mírně eliminuje unijní demokratický deficit. Něco takového zde mělo a mohlo být již dávno, bez ohledu na Lisabonskou smlouvu," uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám