Hlavní obsah

Cyril Svoboda: Kalousek přežije jen s pupeční šňůrou ODS

Právo, Oldřich Danda

Cyril Svoboda kandiduje na předsedu KDU-ČSL. Jeho dlouholetý konkurent ve straně Miroslav Kalousek oznámil odchod z partaje a chystá založení nového subjektu. Podle Svobody od lidovců ke Kalouskovi půjde kolem deseti lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

Článek

Co vnímáte jako větší handicap pro volbu předsedy lidovců ve Vsetíně? To, že se soudíte s charitou o dům, nebo to, že jste naivně vyměnil hlas pro prezidenta Klause za příslib církevních restitucí?

Pokud jde o spor – ani Cyril Svoboda, ani katolická církev se nemůže chopit majetku na základě podvodu. A já mu čelím. Spor skončí rozsudkem a hotovo. Tam nebude nic nového. Během kampaně jsem se navíc setkal s dvěma sty delegáty a většině jsem to vysvětlil.

Řadě lidovců to vadí.

Ti, kteří mě nechtějí volit, to říkají. Já k tomu víc říkat nebudu, nebudu z toho na rozdíl od Jiřího Čunka dělat příběh. Volby Václava Klause je mi líto. Ale nešlo o vztah mezi mnou a Václavem Klausem, ale o vztah ODS a KDU-ČSL. ODS velice stála o Václava Klause a já jsem toho chtěl využít. Říkal jsem: my podpoříme Václava Klause a váš každý poslanec podepíše konkrétní příslib, že podpoří vyrovnání. Kdyby se přistoupilo na můj návrh, tak tam byl podpis pana Tlustého či Schwippela, ale řeklo se, že se to neobchoduje.

Proč jste mu nakonec hlas dal, když nebyla dohoda?

Protože jsem věřil, že to dotáhneme do konce. Nejsem na to hrdý, ale na rozdíl od jiných jsem to dělal veřejně. Vím o mnohých, kteří obvolávali poslance, aby kvůli restitucím podpořili Klause.

Přítěží pro vás je i to, že jste už byl šéfem strany. Jak chcete přesvědčit delegáty, že to nyní budete dělat lépe?

Je to přednost, protože na rozdíl od jiných vím, jaké chyby se nemají dělat. Navíc jsem postavil funkční tým odborníků. Po celou dobu Topolánkovy vlády připravoval politická stanoviska pro poslance, senátory i pro ministry. Také jsem se v kampani setkal skoro se všemi delegáty.

Čím jste je přesvědčoval?

Tím, že nezopakuji staré chyby. Předvedl jsem jim vizi a odhodlání. Největší moje přidaná hodnota je, že můžu začít stranu řídit den po sjezdu. Vím, co udělám s ústřední kanceláří, jaký chci tým. Jako jsem na ministerstvu pro místní rozvoj za dvacet minut udělal reorganizaci a od té doby začala doba stability a růstu.

Ke konkrétním cílům. Vždy budeme hájit konzervativní hodnoty, jako ochrana života a rodiny, ale musíme jít dál. Když se budu držet svého konceptu bratrství, tak například když budeme dělat daňovou reformu, tak musí nejdříve volič vidět, že začnu u sebe. Jako jsme ve Špidlově vládě nejdříve zmrazili platy poslanců, senátorů a ministrů. Nejdříve musíme klást břemena na sebe a pak na ostatní. Budu chtít, abychom znovu prosadili progresívní zdanění a společné zdanění manželů.

Je šance stmelit proudy uvnitř strany? Miroslav Kalousek chce odejít, Jiří Čunek říká, dobře, že odejde.

Soutěžení mezi názorovými akcenty je zdravé, ale odchod těch, kteří ve straně být nechtějí, nám jenom prospěje. Je lépe, když budeme mluvit jedním hlasem, a to hlasem usnesení. Zdůrazňuji kategoricky, že hlasování v otázkách svědomí je jako šafránu. Prodej letiště je otázka politická, ne mravní. Stejně výstavba silnice.

Kolik odejde s Kalouskem lidí?

Rekordman byl Josef Bartončík (porevoluční šéf lidovců), s ním odešlo ze sálu 52 osob, to Mirek Kalousek nepřekoná. Podle mě odejde deset lidí.

Nejde jen o členy, ale o voliče.

Jestli ta strana TOP 09 vznikne, tak může existovat jen s pupeční šňůrou ODS. Je naivní si myslet, že narychlo postavíte stranu s veškerou strukturou, aby získala pět procent hlasů. Ve vládě Mirek Kalousek, Vlasta Parkanová a Václav Jehlička hlasovali vždy s ODS, a někdy proti své straně. Ať odejdou, proto si nekoupíme špagát a půjdeme se věšet.

Prý jste chtěl být evropským komisařem po Vladimíru Špidlovi?

Připravoval jsem se na to, že bych mohl skončit v Evropské komisi, ale to nemusíte být komisař. Můžete se utkat o místo generálního ředitele, samozřejmě místo komisaře by mě nejvíce těšilo.

Dostal jste nabídku?

To už je pryč.

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: Nová strana lidovcům konkurovat nebude

Bývalý ministr financí a někdejší šéf KDU-ČSL ve čtvrtek oznámil, že od lidovců odchází. Už delší dobu zvažuje, že založí novou stranu. V rozhovoru pro Právo...

Výběr článků

Načítám