Hlavní obsah

Složte vejce, vyzval po kanonádě zakladatel vajíčkové iniciativy na Facebooku

Novinky, Jiří Mach, Luděk Fiala, Tomáš Holý

Středeční masivní vaječný útok na představitele ČSSD v Praze na Andělu vyvolal nesouhlasnou reakci u těch, kteří první hodili vejcem po předsedovi sociální demokracie Jiřím Paroubkovi. Původce nápadu Matěj Forst se ve čtvrtek rozhodl uzavřít kampaň "Vejce pro Paroubka v každém městě" na síti Facebook, která dosud získala 52 tisíc příznivců. Zároveň vyzval k symbolickému "složení vajec".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek, Jaroslav Tvrdík a Lubomír Zaorálek po útoku vejci

Článek

"Musím zásadně nesouhlasit s tím, co se odehrálo 27. května 2009 v Praze na Andělu. Bylo to možná logické vyústění celé situace a pan Paroubek sklidil to, co sám zasel, ale projevy nepřiměřené agrese nás staví do jedné roviny s ním," uvedl na stránce její zakladatel Matěj Frost.

Právě on byl jedním z těch, kteří stáli za prvním vrženým vejcem 14. května v Kolíně. Vejce tehdy Paroubka trefilo, zatímco hozené rajče jej minulo. Tato akce inspirovala i jiné Paroubkovy odpůrce, kteří házeli po předsedovi ČSSD vejce na stranických mítincích v dalších městech. Kampaň vygradovala ve středu v Praze, kdy na představitele ČSSD dopadly stovky vajec. [celá zpráva]

Složte vejce, vyzval první vrhač své následovníky

Forst stránku Facebooku založil proto, aby formou recese poukázal "na nebezpečné praktiky pana předsedy Paroubka a jeho spolupracovníků". Nečekal však, že vzbudí zájem tolika lidí. 

Organizátoři kampaně vyzvali k symbolickému složení vajec: "Rádi bychom vyzvali ty z vás, kteří souhlasí s našimi názory, aby v pátek 29. 5. 2009 během dne v místě svého bydliště symbolicky složili vejce k budovám institucí, které představují oblastní politickou moc (krajský úřad, obecní úřad, magistrát, radnice...), a to bez ohledu na to, kterou politickou stranou jsou řízeny."

Akt skládání vajec má začít v Kolíně, kde bylo hozeno první vejce, v 9:00 za účasti všech aktérů, kteří stáli u zrodu.

Politologové varují před politikou ulice

Politologové svorně odsuzují vajíčkové útoky, které po několika dnech předvolební kampaně vygradovaly ve vajíčkovou smršť na mítinku ČSSD v Praze. Podle nich jsou v sázce demokratické principy politické scény a situace se může ještě vyhrotit. Jak se to odrazí na samotných volbách do EP, však už jednoznačnou odpověď nenacházejí.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek se marně bránil vajíčkové slavě.

"Toto už do politiky nepatří, je to neetické a může to vytvořit alibi mnohem ostřejší politice a radikálům, protože od vajíčka ke kameni není zas tak daleko. Může to skončit tím, že se tady začne provádět politika ulice, a pokud se budeme ptát, kde to začalo, tak toto jsou projevy, které k tomu vedou,“ sdělil Novinkám politolog Jan Kubáček.

"Politika je o dialogu a výměně názorů. Jakékoli narušení politické plurality je zcela nepřijatelné,“ přizvukuje odborník Ladislav Cabada. A před nebezpečnými dopady varoval také politolog Miroslav Mareš: "Pokud se bude takové jednání heroizovat, může se něco podobného stát kterémukoli jinému politikovi.

Cílem hlavně Paroubek

Podle Kubáčka byl cílem útoku především předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek coby představitel silové politiky, silových prohlášení a silové rétoriky.

"Jsem přesvědčen, že to nebyly akce spontánní, náhodné, ale že se jednalo o cílenou kampaň, která ve svém výsledku ČSSD pomůže,“ dodal Kubáček.

Komu to prospěje?

Paroubkovy reakce by mu navíc mohly také výrazně pomoci. "Na jednu stranu Paroubek neustupuje, zároveň pokračuje velmi intenzívně ve své kampani, protože si je vědom, že mu to může přinést politické body,“ domnívá se Kubáček.

Naproti tomu Mareš neočekává, že by vajíčkové útoky mohly mít výraznější vliv na výsledek eurovoleb. "Myslím si, že tam zásadní dopad na preference nebude. U stejně velkého počtu lidí to může vzbudit sympatie, že se děje něco akčního, zvláště v těch mladších voličských skupinách. Stejně tak i některé lidi to může naštvat a utvrdit v tom, že půjdou volit Paroubka,“ vysvětlil Mareš.

Připustil však také, že to může být výhodou pro konkurenční strany, protože se tím odvedla pozornost od volebního programu ČSSD.

Ladislav Cabada ovšem nastínil i možnost pozitivního důsledku. "Může to paradoxně vyvolat mnohem větší volební účast u evropských voleb, které mají obecně nízkou účast, což by byl pozitivní efekt. Je možné, že přijdou voliči ČSSD, na druhé straně může přijít vetší počet voličů jiných politických stran,“ uzavřel politolog. 

Ideální chování pro politika, který se ocitne pod podobným tlakem, podle něj neexistuje. "Politika je především třeba ochránit."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám