Hlavní obsah

ČSSD viní konkurenci z porušení zákona. Jste paranoidní, vzkazuje ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté podezřívají ODS z porušení tzv. náhubkového zákona. ODS totiž ve středu zveřejnila jméno útočníka, který po šéfovi ČSSD Jiřím Paroubkovi na mítinku v Plzni hodil vejce a právníci Lidového domu zkoumají, kdo stojí za vypuštěním informací z dosud neuzavřeného případu. Na komunitní síti Facebook má skupina "Vejce pro Paroubka v každém městě" už přes osm tisíc členů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, za ním lídr kandidátky Jiří Havel

Článek

Podezření v Lidovém domě budí především bývalý ministr vnitra Ivan Langer, který stojí v čele předvolební kampaně ODS. Podle šéfa PR a marketingu Lidového domu Petra Dimuna právě tento fakt může být vysvětlením toho, jak se ODS dostala k informacím z policejního vyšetřování.

Mluvčí ODS Milan Bouška na to vpodvečer reagoval tím, že to jen dokazuje, jak jsou představitelé Lidového domu paranoidní. Identitu jim prý řekla jedna z účastnic akce, která mladíka i jeho otce zná. "Tzv. „vajíčkový případ“ ukázkově předvádí paranoidní uvažování představitelů Lidového dom," řekl Bouška.

Občanští demokraté ve středu zveřejnili jméno aktéra plzeňského vajíčkového útoku Davida Brabce, syna předního člena ČSSD v zastupitelstvu Plzeňského kraje. [celá zpráva]

Novela trestního řádu přitom mimo jiné zakazuje policistům poskytovat informace, které mohou vést ke zjištění totožnosti podezřelého či obviněného člověka. Trestní zákon pak postihuje lidi, kteří zpřístupní nebo sdělí údaje, které byly o někom shromážděny v průběhu trestního řízení. Policie však mladíka z trestného činu nepodezírá, čin se řeší jako přestupek. V tom případě se na zveřejnění jeho jména náhubkový zákon nevztahuje.

Osm tisíc zájemců o hod vejcem

Brabec se zřejmě inspiroval útokem v Kolíně, kde Paroubka napadla skupina jeho odpůrců vejci a rajčaty. [celá zpráva]

Na komutní síti Facebook se stal útok hitem a do skupiny "Vejce pro Paroubka v každém městě" vybízející k podobnému vyjádření nesouhlasu s předsedou ČSSD se přidalo již přes osm tisíc lidí. Počet členů se ale rychle rozšiřuje, před dvěma dny jich bylo lehce nad dva tisíce.

Foto: Novinky

Zakladatel skupiny se ohradil proti spekulacím, že uskupení vzniklo pod záštitou ODS. Ten také každý den aktualizuje program mítinků ČSSD v českých městech a vyzývá "odvážlivce", aby "monitorovali" mítinky ČSSD ve svých městech. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám