Hlavní obsah

Senát může potopit naplánované předčasné volby i vládu

Právo, Naď, Adamičková Marie Königová

Osud nové Fischerovy vlády je nyní kuriózně v rukou senátorů. A to navzdory faktu, že o důvěře vládě hlasují pouze a výhradně poslanci, nikoli senátoři. Pokud totiž horní komora neschválí ústavní zákon o zkrácení volebního období, poslanci ODS a soc. dem. ruku pro Fischerovu překlenovací vládu nezvednou. Důvod? Původně překlenovací vláda by mohla za pomoci prezidenta Václava Klause vydržet ve Strakově akademii až do řádných voleb v červnu 2010.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Pro co zvednou senátoři ruku?

Článek

Fischer a jeho tým by sice v případě nezískání důvěry musel podat demisi, avšak vládl by v demisi do chvíle, než by nová vláda nezískala důvěru. Pro výběr dalšího premiéra, kterým by mohl být znovu Fischer, pak neexistují žádné termíny. Politiku by tak začal výrazně ovlivňovat právě Klaus, který minulý týden naznačenou konstrukci odmítl jako démonizaci své osoby.

Šéfové ODS a soc. dem. Mirek Topolánek a Jiří Paroubek takový vývoj rozhodně nechtějí připustit.

Kdyby Senát – nedej bože – ústavní zákon neschválil, tak to výrazně bude měnit politickou situaci.
Jan Bürgemeister, místopředseda poslanecké frakce ODS

„Kdyby Senát – nedej bože – ústavní zákon neschválil, tak to výrazně bude měnit politickou situaci,“ řekl Právu místopředseda poslanecké frakce ODS Jan Bürgemeister a dodal: „My jsme za předčasné volby v říjnu souhlasili s kdejakou konstrukcí, včetně sestavení vlády, takže to má svoji důležitost.“

Kvůli obavě, aby senátoři nepodrazili nohy dohodě ČSSD a ODS proto šéf Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) chce svolat schůzi k hlasování o důvěře vládě až poté, co bude Senátu hlasovat o zkrácení volebního období Sněmovny. „Protože jsem byl požádán stranami ve Sněmovně, abych stanovil termín až po 28. květnu, kdy bude Senát projednávat zákon o zkrácení volebního období, pak přichází v úvahu týden od prvního do pátého června,“ řekl ve středu Právu. A volby se konají právě 5. a 6. června.

Je pravděpodobné, že senátoři zákon schválí, byť těsnou většinou, jak Právu řekl šéf ústavně právního výboru Jaroslav Kubera. „Jeho“ ODS má ale i záložní plán. Podle Bürgemeistra zatím nelze říci, že by Topolánkovi poslanci hlasovali proti důvěře, ale pokusili by se zablokovat program schůze, kde by se o důvěře mělo jednat. „Pak by se muselo znovu vyjednávat,“ uvedl místopředseda poslanců ODS.

Kampaň zadarmo

„Řekl bych, že to získá těsnou ústavní většinu,“ uklidňuje Kubera, byť jeho výbor včera nepřijal ani návrh na schválení zákona ani na jeho zamítnutí. „Vzhledem k tomu, že se na tom dohodly obě nejsilnější strany, asi to projde. Proti politické dohodě toho moc nenaděláme,“ míní Kubera.

V každém případě Fischerův tým čeká v příštích dnech křest ohněm. Schůze Sněmovny k vyjádření důvěry bude těsně před volbami do EP, což pro poslance znamená chytit příležitost za vlasy a využít přítomnosti kamer k předvolební kampani. A zdarma.

„Ano, zvrhnout se to může,“ připouští místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Ani jemu, stejně jako Bürgemeistrovi to však příliš nevadí. „Každé vystoupení poslanců před volbami může sklouznout do kampaně, ale to mě celkem nevyrušuje,“ dodal Bürgermeister.

Vadit to tak může především premiéru Janu Fischerovi. „Pan premiér uvítá, pokud jednání Sněmovny o důvěru jeho vládě bude věcné,“ sdělil premiérův názor pro Právo vládní mluvčí Roman Prorok. Podle něj bude Fischer s Vlčkem o termínu schůze ještě jednat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám