Hlavní obsah

EU bude o lidských právech s Čínou ještě jednat, slíbil po summitu Klaus

Praha
Aktualizováno

Po skončení summitu EU-Čína v Praze prohlásil prezident Václav Klaus, že lidská práva budou součástí dalšího strategického dialogu mezi Evropskou unií a Čínou. Čínského premiéra Wena Ťia-paa přivítaly před summitem jeho národní vlajky i protestní akce upozorňující na neblahý stav lidských práv v Číně. Summit zahájil prezident Klaus, který jej i poté společně se šéfem Evropské komise Josém Barrosem vedl.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Hlavní aktéři summitu EU-Čína: prezident Václav Klaus, čínský premiér Wen Ťia-pao a šéf Evropské komise José Barroso

Článek

Čína je kvůli nedodržování lidských práv pod téměř neustálou palbou kritiky. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o zadržování politických vězňů a cenzuře. Zejména bývá kritizována čínská vláda kvůli Tibetu, kde podle ochránců lidských práv Čína potlačuje místní kulturu a náboženské svobody obyvatel. Peking veškerá nařčení striktně odmítá.

Na příjezd čínského premiéra čekala asi stovka Číňanů, která ho u Prašného mostu přivítala s velkými čínskými vlajkami v rukou a s transparenty s pozdravy v čínštině.

Naproti tomu se v Praze sešli i aktivisté za lidská práva. Pod Hradem na Malé Straně se během vrcholné schůzky konal "paralelní" summit aktivistů kritizujících nedodržování lidských práv v Číně pod záštitou české pobočky nevládní organizace Amnesty International.

Foto: Stanislav Zbyněk , ČTK

Sympatizant hnutí Fa-lun-kung, které je v Číně utlačováno, nabízí čínským přistěhovalcům vítajícím Wen-Ťia-paa informační létáky.

Před čínským velvyslanectvím poklidně protestovala skupinka asi 15 lidí proti porušování lidských práv v této zemi, zejména proti pronásledování, věznění a mučení lidí praktikujících meditační cvičení Fa-lun-kung. Před velvyslanectvím rozvinuli plakáty popisující praktiky mučení vězňů. 

Bývalý premiér Mirek Topolánek již v lednu Wena upozornil, že by summit mohly zkomplikovat demontrace aktivistů, kteří připomenou 50. výročí povstání v Tibetu a 20 let od masakru na náměstí Tchien-an-men.

Zabrání Klaus projednání boje s klimatem?

Summitu EU-Čína, který se konal v takzvaném trojkovém formátu Evropská komise, předsedající stát EU a Čína, dominují obchodní a ekologická témata.

Evropská unie a Čína v české metropoli chtějí uzavřít několik dohod, mimo jiné o partnerství Číny a Evropy ve vědě a technice. Ta má podle informací Evropské komise přispět mimo jiné k lepší ochraně duševního vlastnictví. Čína bývá za padělky často kritizována.

V oboustranném zájmu je i společné prohlášení o evropsko-čínském středisku pro čistou energii, které by mělo být příspěvkem k omezování emisí skleníkových plynů. Ohledně tohoto bodu panovaly před summitem obavy, že by se je Klaus jakožto zarputilý odpůrce opatření proti klimatickým změnám mohl pokusit narušit.

Evropská komise si přitom slibuje, že se Čína do boje s klimatem zapojí. Wen Ťia-pao Topolánka v lednu ujistil, že by se Čína ráda zbavila nálepky největšího znečišťovatele na světě. 

"EU i Čína jsou odhodlány rozvíjet všestranné strategické partnerství. Čína je zároveň klíčovým partnerem v mezinárodních snahách o řešení globálních problémů, jako jsou ekonomická a finanční krize a změna klimatu," řekl před summitem Barroso.

Reklama

Výběr článků

Načítám