Hlavní obsah

Paroubek prosí Havla o omluvu za výrok o Škodovce, ten to odmítl

Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček
Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v úterý na tiskové konferenci prosil bývalého prezidenta Václava Havla o omluvu za jeho pondělní výrok, v němž přirovnal mladoboleslavskou automobilku Škoda ke koncentračnímu táboru a její zaměstnance k tamním dozorcům. Předtím vyzval Havla k omluvě i středočeský hejtman David Rath. Exprezident se omlouvat nehodlá.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Havel se na tiskové konferenci Strany zelených pozastavil nad ustavičnou honbou za růstem a ziskem, která je podle něj pro nynější společnost příznačná.

„Prosím bývalého prezidenta o omluvu a žádám Stranu zelených aby se distancovala od těchto jeho slov. Myslím, že pracující v mladoboleslavské Škodovce, ale kdekoliv jinde, si nezaslouží takovýto útok," uvedl Paroubek.

Hlava soc. dem. také obvinila Stranu zelených, že Havla zneužívá k politickému boji. Podle Paroubka hrozí ztráta exprezidentova kreditu. „Co mě ovšem šokovalo, je zneužívání člověka, kterého si nesmírně vážím pro jeho bývalý mravní kredit,“ pustil se do Havla a zelených Paroubek, který se s Havlem setkal ještě v dobách, kdy byl premiérem.

Havel se omlouvat nehodlá

"Omlouvat se Škodovce na výzvu pana Ratha nebudu, protože nemám za co. Rád jí to ale vysvětlím. Na včerejší (pondělní) tiskové konferenci jsem mluvil o tom, že důležitý je smysl výroby a od tohoto smyslu se má teprve odvíjet zaměstnanost. Výroba není čímsi samoúčelným, co tu je jen proto, aby měli lidé co dělat," uvedl v reakci na výzvu Havel.

Takové pojetí výroby je podle něj ve svých důsledcích naopak urážlivé pro zaměstnavatele i zaměstnance. Zdůraznil, že šlo o teoretickou úvahu, v níž padl název automobilky zcela nahodile. "Mohl jsem ji ilustrovat na příkladu jakékoli jiného podniku. Za titulky v novinách ovšem zodpovědnost nenesu," uvedl.

Vnímám nešťastná slova Václava Havla jako políček zaměstnancům a jejich rodinám
David Rath

Havel se ve svém vystoupení pozastavil nad tím, zda lidé potřebují stále více aut a dalších civilizačních vymožeností. Následně řekl, že mu obhajoba automobilového průmyslu coby zdroje zaměstnanosti připadá svým způsobem podobně zvrhlá, jako obhajoba koncentračních táborů, neboť jejich dozorci také potřebují práci.

Hejtman David Rath už dříve v úterý ve svém prohlášení napsal, že chápe Havlovu snahu upozornit "na nebezpečí postmoderní doby, kdy se cílem veškerého podnikatelského snažení stal neustálý růst výroby a zisků majitelů".

Rath: Měli bychom být hrdí

Dodal však, že nelze napadnout jednoho z výrobců, který je, jmenovitě pro Středočeský kraj, významný. Podle Ratha bychom měli být na podobný podnik spíše hrdí, "než jej srovnávat s továrnami na smrt a lidské utrpení".

Rath se též pozastavil nad podobenstvím, které Havel použil. "Vnímám nešťastná slova Václava Havla jako políček zaměstnancům a jejich rodinám, neboť přirovnat jejich práci k dozorcům koncentráku a věznitelům je obrovské přestřelení," uvedl hejtman, který se nedávno dopustil faux pas, když se neobratně vyjádřil o hospodářské politice nacistické třetí říše. Rath připomněl, že se za svůj výrok omluvil.

"I proto bych přivítal omluvu prezidenta Václava Havla vůči významnému středočeskému podniku a jeho desítkám tisíc zaměstnanců a jejich rodin.  Být označen za něco jako „dozorce v koncentráku“  je pro tyto lidi velkou urážkou, stejně tak pro firmu být přirovnán ke koncentračnímu táboru," napsal hejtman v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám