Hlavní obsah

Česká politika je prolezlá korupcí, míní veřejnost

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála třetina Čechů je přesvědčena, že hlavní vliv na rozhodování politiků mají úplatky a korupce. Dalších 29 procent dotázaných v březnovém průzkumu CVVM pak soudí, že tyto faktory mají důležitý vliv na politická rozhodnutí. Pětina obyvatel si navíc myslí, že úplatky berou téměř všichni politici, a 41 procent lidí, že do korupce je zapojena většina veřejně činných osob.

Foto: Novinky

(Ilustrační foto)

Článek

Za druhý silný faktor, který má vliv na politiku, 45 procent lidí pokládá zájmové skupiny a lobby. Nezanedbatelný vliv mají také média a voliči vlastní strany, naopak velmi omezený odborníci a vědci a v úplně poslední řadě samotní občané.

Nepříliš významný vliv také lidé připisují stávkám a demonstracím či průzkumům veřejného mínění.

Poměrně značná část obyvatel je také přesvědčena o častém výskytu korupce. Pouhých pět procent dotázaných věří ve velmi nízkou míru korupce veřejných činitelů. Zato přes šedesát procent se domnívá, že do korupce je zapojena většina politiků, z toho třetina nepochybuje, že jsou do ní zapojeni téměř všichni veřejní činitelé.

Názor lidí se v tomto ohledu podle CVVM za posledních pět let příliš nemění. Lidé se na tom shodují bez ohledu na pohlaví, věk či vzdělání. Pesimističtější jsou ale obecně lidé se špatnou životní úrovní, kteří jsou rovněž při hodnocení nekompromisnější. Zdrženlivější v hodnocení naproti tomu jsou spíše lidé s dobrou životní úrovní, kteří se i častěji přiklánějí k odpovědím, že je zkorumpováno velice málo veřejných činitelů, případně méně než polovina.  

Reklama

Výběr článků

Načítám