Hlavní obsah

Fischer: Programové prohlášení budeme mít za týden

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Premiér Jan Fischer na pondělní tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že kabinet nyní pracuje na programovém prohlášení. Jeho první verze by mohla být hotová již ve středu. Formálně by mohla být schválena příští týden. Premiér také nevyloučil, že k žádosti o vyslovení důvěry požádá o svolání mimořádné schůze Sněmovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Jan Fischer na zasedání vlády.

Článek

Fischer si na pondělní zasedání nechal od jednotlivých ministrů vypracovat klíčová témata, kterým se v rámci svých resortů hodlají v následujících měsících do předčasných voleb věnovat. K dotazu na stav programového prohlášení premiér opáčil: "My to píšeme."

Fischer také řekl, že krom ČSSD nedostal od jiné strany doporučení k tomu, čeho by se měl jeho kabinet vyhnout. K materiálu se podle jeho slov vysloví jednotliví ministři. Sociální demokraté vládě před časem předložili seznam 27 bodů, jimiž podmínili podporu kabinetu.

Vláda v pondělí odložila návrh ministra pro lidská práva Michaela Kocába, který navrhl změnu Listiny základních práv a svobod s ohledem na odstranění diskriminace zdravotně postižených.

Odloženo bylo také projednání střednědobých výdajových rámců na roky 2010 až 2012. Fischer chce tento materiál projednat nejdříve s ekonomickými ministry a Národní ekonomickou radou vlády.

Kabinet nesouhlasil s poslaneckými návrhy zákonů, které mají bojovat proti lichvě a nevýhodným úvěrům. Problematiku bude podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové řešit připravovaná unijní směrnice. Návrhy zákonů nyní dostanou na stůl poslanci.

Neutrální stanovisko kabinet zaujal k možnosti odškodnění lidí, kteří za minulého režimu přišli z politických důvodů o zaměstnání. Fischer řekl, že obsahově nemá vláda s návrhem problém, upozornil však na možné legislativní nedostatky, které materiál obsahuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám