Hlavní obsah

Redaktoři Literárních novin se bouří proti novému vedení

Právo, Novinky, jov, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Redaktoři Literárních novin, které doporučoval předseda ČSSD Jiří Paroubek členům své strany jako hodnotný časopis, se bouří. V prohlášení, které zaslali médiím, si stěžují na údajné špatné vedení redakce novým šéfredaktorem Zbyňkem Fialou, který byl jmenován po převzetí časopisu lidmi blízkými soc. dem.

Foto: Veselý Dušan, ČTK

Článek

Jeden z autorů textu, pražský redaktor Patrik Eichler, Právu sdělil: „Prohlášení by mělo být čteno coby oznámení odchodu valné části redakce Literárních novin.“

Protestují i proti nedávnému prodeji většinového podílu v časopise Miroslavu Pavlovi, předsedovi představenstva vydavatelství Vltava - Labe - Press, které vydává Deníky Bohemia.

Závěrem vyslovují obavu o budoucnost časopisu. Deníky Bohemia jsou jedním z médií, kam směřuje politická inzerce ČSSD.

Pavel má na věc odlišný pohled. "Neposlal jsem nikoho nikam pacifikovat. S redakcí Literárních novin jsem ve čtvrtek zhruba dvě hodiny diskutoval o mých záměrech s Literárními novinami. Ani jedna z jejic h námitek při této diskuzi nezazněla. Navíc jsme byli domluveni,že budeme v pondělí od půl páté v této diskuzi pokračovat,což je nyní zjevně irrelevantní," sdělil Novinkám Pavel.

Fischerová: Další zpráva o tom, kam jsme se to dostali

Spory v novinách komentuje také celá řada známých osobností. „Literárním novinám se konečně dostalo svobody na protest zaniknout,“ řekl spisovatel Ludvík Vaculík.

„Tento případ je symptom doby a jako takový ukazuje, že demokracie je snadno průchozí režim, ve kterém je možné skrze finance dostávat se neuvěřitelně snadno z prostředí do prostředí,“ konstatovala spisovatelka Eva Kantůrková.

„V roce dvacátého výročí změny režimu je to další neutěšená zpráva o tom, kam jsme se to dostali,“ uvedla herečka a politička Táňa Fischerová.

„Člen představenstva VLP Miroslav Pavel zřejmě doufá, že čelenka z regionálních deníků bude ozdobena perlou Literárních novin, ale s ohledem na mužstvo, v čele s šéfredaktorem Zbyňkem Fialou a předsedou vydavatelského subjektu ing. Janem Mládkem, které poslal pacifikovat redakci, z toho samozřejmě nemůže nic být,“ říká filosof Jaroslav Šabata. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám