Hlavní obsah

Stovky antifašistů se vrhly na Dělnickou stranu, policie je zastavila

Znojmo
Aktualizováno

Policie musela v neděli ve Znojmě zasahovat proti zhruba čtyřem stovkám antifašistů, kteří se pokusili nabourat mítink extremistické Dělnické strany (DS) na Masarykově náměstí. Policistům se podařilo radikální odpůrce DS udržet mimo náměstí.

Článek

Stoupenců DS se na náměstí sešlo asi 50. Policie před akcí přijala přísná bezpečnostní opatření. Každý vjezd na náměstí byl přehrazený policejními dodávkami, u nichž stáli těžkooděnci. Antifašisté se marně snažili proniknout na náměstí, nakonec se to však jednomu podařilo. 

Foto: Jan Trojan, Právo

Policie zabránila odpůrcům Dělnické strany ve vstupu do náměstí. Ze strany občanů byl o předvolební mítink DS minimální zájem.

Policisté antifašistu zadrželi a předvedli jej k podání vysvětlení. Po výslechu by měl být propuštěn.

Foto: Václav Šálek , ČTK

Proti Dělnické straně protestovalo ve Znojmě na 400 antifašistů.

Ještě před zahájením mítinku byl u znojemského železničního nádraží zadržen mladík, který neuposlechl výzvy policistů, uvedla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Stejně jako druhý zadržený, bude antifašista propuštěn. Oběma mladíkům hrozí přestupkové řízení a případná pokuta.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Mítink Dělnické strany k volbám do Evropského parlamentu na Masarykově náměstí v Ostravě

Setkání Dělnické strany začalo ve 13:00. Ještě než předseda uskupení Tomáš Vandas začal s proslovy, zahrnuli ho odpůrci pravicového extremismu stojící v nedaleké Obrokové ulici nadávkami. Následně se pokusili jeho projev přerušit pískáním. 

V Chomutově mítink policie rozpustila

Policie v neděli odpoledne rozpustila demonstraci Dělnické strany (DS) před bývalou chomutovskou ordinací bývalé ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové. Extrémisté tvrdili, že mají shromáždění v Poděbradské ulici řádně nahlášené.

Foto: Jan Trojan, Právo

Předseda dělnické strany Tomáš Vandas (s mikrofonem v ruce) mluvil na Masarykově náměstí ve Znojmě sotva ke třiceti lidem.

Policie účastníky nejprve vyzvala, aby se rozešli. Když začal mluvit místopředseda strany Petr Kotáb, policisté oznámili, že se DS dopustila přestupku, protože magistrát shromáždění údajně zakázal. Pak začali kontrolovat totožnost asi čtyř desítek účastníků. Ti pak zamířili do Kadaňské ulice. Ulicí rychle prošli za hlasité kritiky místních Romů, a pak akci ukončili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám