Hlavní obsah

Pecina: Do ČSSD nevstoupím, ale nabídku na ministra po volbách bych zvážil

Novinky, Tomáš Reiner
Praha

Ministr vnitra Martin Pecina (nominovaný ČSSD) odmítl myšlenku, že by se vrátil do sociální demokracie, i když by principiálně neodmítal případnou nabídkou soc. dem. na setrvání v úřadě po říjnových předčasných volbách. V debatě se svým předchůdcem Ivanem Langerem (ODS) to řekl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina v ČT.

Článek

Pecina připustil, že už také slyšel, že sociální demokraté s ním v úřadu počítají i po volbách. "To jsem slyšel, ale ne od sociální demokracie,“ poznamenal s tím, že si nemyslí, že by to tak dopadlo. "Nehodlám (znovu) vstupovat do strany, nepůjdu do voleb. Jestli mi politická reprezentace nabídne místo, určitě dopředu neříkám ne,“ uvedl.

Na otázku, kdy opustí post šéfa antimonopolního úřadu, uvedl, že to se to stane, jakmile bude jmenován jeho nástupce. Krajním termínem je ale pro něj konec května. Doplnil, že se zavázal nepodepisovat už žádná zásadní rozhodnutí.

Ivan Langer řekl, že dvojí funkce představuje střet zájmů, i když prý chápe, že Pecinu do nich dostal souběh okolností. Dodal, že ministerstvo by po volbách rád vedl zase on, aby mohl dokončit reformu policie.

Koncepce se rozcházejí

Jeho koncepční představa se totiž rozchází s Pecinovou. Pecina řekl, že by ideálně náměstky ministra měli být policejní prezident a generální ředitel hasičského záchranného sboru, jak je tomu třeba ve Skandinávii. V té souvislosti hájil návrat bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse do policejních řad a jeho kandidaturu na prvního náměstka. Komorous zatím působí jako Pecinův poradce.

Langer upozornil, že o koncepčních změnách by se mělo rozhodovat až po volbách. "Souhlasím. Měl by rozhodnout někdo, kdo má politický mandát. Určitě nejsem pro strukturní změny resortu,“ reagoval Pecina. Dodal, že v úřadu je teprve týden a konkrétní rozhodnutí v řadě záležitostí ho teprve čeká. Zmínil například plánovaný prodej majetku ministerstva vnitra, který chce přezkoumat. Dodal, že z principu není zrovna pro rozprodání nezbytného majetku jako jsou rekreační objekty ministerstva.

Nový podnět proti Dělnické straně

Na konci pořadu Pecina řekl, že do půl roku podá nový podnět proti existenci Dělnické strany. Ústavní soud už jednou odmítl Dělniíckou stranu rozpustit. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám