Hlavní obsah

ČSSD se zlobí, že nemohla promluvit při uctění pámatek obětí komunismu

Praha

Zástupci ČSSD údajně nemohli promluvit na sobotním pietním shromáždění k uctění památky obětí komunismu v krematoriu v pražském Motole, které pořádala Konfederace politických vězňů. Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval v tiskové zprávě vedení konfederace k omluvě. Konfederace se však podle předsedkyně Naděždy Kavalírové sociální demokracii omlouvat nehodlá, protože spor je pouhým nedorozuměním.

Článek

"Není se za co omlouvat, není pravda, že bychom jim zakazovali promluvit, je to nesmysl," řekla Kavalírová.

Předsedkyně konfederace uvedla, že na akci byly zvány demokratické poslanecké kluby Poslanecké sněmovny. Za ODS a KDU-ČSL promluvili předsedové klubů Petr Tluchoř a Pavel Severa. "Ze sociální demokracie přišla informace, že se zúčastní s věncem, bez projevu, proto nebyl zástupce klubu ČSSD Stanislav Křeček vyzván. Snad o tom ani nevěděl, že jeho strana řekla bez projevu," uvedla Kavalírová.

Podle ní měl původně za klub ČSSD přijít někdo jiný, zástupce poslaneckého klubu ČSSD se měl nicméně domluvit předem, nikdo by mu prý nebránil, aby na pietní akci promluvil.

"Bylo oznámeno, že za klub ČSSD za Bohuslava Sobotku přijde Gabriela Kalábková a položí květiny, nic víc. Paní Kalábková se nedostavila, přišel pan Křeček. Nic nebránilo tomu, aby za klub ČSSD, který byl osloven, promluvil jejich reprezentant. Přišel někdo jiný, než kdo nám byl oznámen, a žádná jiná informace k nám na ústředí nepřišla," uvedla Kavalírová, podle níž šlo pravděpodobně o nedorozumění.  

Paroubek: Pošlapali jste památku našich vězňů

Šéf ČSSD vyzval v tiskovém prohlášení členy Konfederace politických vězňů, kteří s průběhem akce nesouhlasí, aby svůj názor vyjádřili. "V opačném případě hrozí totiž privatizace konfederace a její zneužívání k propagaci politických názorů pouze jedné části politického spektra," uvedl Paroubek.

ČSSD dle jeho slov považuje takové jednání vedení konfederace "za pošlapávání památky nejen pronásledovaných a vězněných sociálních demokratů, ale ve svém důsledku všech obětí komunistického režimu".  

Reklama

Výběr článků

Načítám