Hlavní obsah

Plot v Brdech kvůli radaru již není potřeba, rozhodl ministr Barták

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zábrana na kótě 718 v Brdech, kde byl plánován americký radar, bude odstraněna. Rozhodl o tom ministr obrany Martin Barták s tím, že oplocení na kótě není v současnosti potřebné. Právo o tom informoval mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Zábrana na kótě 718 v Brdech.

Článek

"Demontáž oplocení proběhne v nejbližší době. Oplocení není v současnosti potřebné," řekl Právu Čírtek.

Na dotaz Práva, zda to znamená, že s výstavbou radaru je definitivní konec, Čírtek uvedl, že nic takového ministr netvrdí.

Vojenská policie kótu obsadila 9. června. Kótu 718 nechala armáda oplotit poté, co ji  v květnu 2008 obsadila na šest týdnů skupinka aktivistů z hnutí Greenpeace. Aktivisté tehdy na obsazeném území vyhlásili stát Peaceland. Armáda následně celý prostor oplotila ostnatým drátem a začala jej střežit.

Vznik amerického radaru protiraketové obrany nyní zřejmě uvázl na mrtvém bodě. Podepsány jsou dvě základní smlouvy umožňující jeho vznik, neratifikovala je ale zatím Poslanecká sněmovna. Minulá koaliční vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS), jejíž ministři dokumenty podepsali, je nakonec z jednání sněmovny stáhla.

Budeme vládou radarového ticha
nejmenovaný ministr nové vlády

Také americká strana nyní celý plán ochrany před balistickými střelami přehodnocuje. "Míč je na americké straně hřiště," řekl ČTK se situací obeznámený český diplomat.

Radarové téma podle všeho nehodlá rozehrávat ani nový úřednický kabinet premiéra Jana Fischera, který minulý týden Topolánkovu vládu z rozhodnutí významných politických stran nahradil. "Budeme vládou radarového ticha," popsal to jeden z jejích ministrů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Martin Barták

Proti plánovanému vzniku radarové základny se ostře postavila nejen KSČM, ale také ČSSD, která je jednou ze stran dohody o ustavení nynějšího úřednického kabinetu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Aktivisté Greenpeace staví na kótě 718 Most setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám