Hlavní obsah

Poslanci schválili úplné zrušení poplatků

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach, Oldřich Danda

Sněmovna v pátek zrušila regulační poplatky ve zdravotnictví. Návrh nyní poputuje do Senátu. Ten jej s největší pravděpodobností vrátí Sněmovně zpět. Současně prošel i návrh, který poplatky pro některé skupiny omezuje. Není tak jasné, co by tedy platilo, pokud by oba návrhy prošly Senátem. Vrátí-li se ale návrhy do Sněmovny, uspěje varianta omezení poplatků, kterou hodlá podpořit lidovec Ludvík Hovorka.

Článek

Poslanci měli v pátek na programu dvojí hlasování, těsně před úplným zrušením poplatků hlasovali také o jejich omezení pro děti, důchodce a sociálně slabě. Tento návrh prošel, o půl hodiny později byl pak přebit úplným zrušením. Pro návrh hlasovalo 90 poslanců. Spolu s ČSSD a KSČM hlasovaly i bývalé členky Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková a nezařazený poslanec Evžen Snítilý.

Poslanci ODS hned po hlasování poukazovali na to, že podobná situace, kdy ke stejnému problému se odhlasovaly dva návrhy, se ještě nikdy nestala. Není prý jasné, který návrh, zda omezení či úplné zrušení, by platil, pokud by je oba - Senát i prezident - pustili dál. "Počkejme si až jak rozhodne Senát, pak to budeme řešit," komentovalo vedení sociální demokracie.

Pokud Senát návrhy vrátí, Hovorka podpoří omezení poplatků

Ani jeden z návrhů nemá dostatečnou podporu v Senátu, lze předpokládat, že rušení poplatků se ještě do Sněmovny vrátí.

Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka se vyjádřil, že v takovém případě ve Sněmovně zvedne ruku pro variantu omezení poplatků. Stane se tak stoprvním hlasem, který umožní ČSSD prosadit návrh i přes nesouhlas Senátu a případné veto prezidenta. [celá zpráva]

"Pro jednu nebo pro druhou verzi budeme mít 101 hlasů," svěřil se předseda ČSSD Jiří Paroubek ještě před Hovorkovým vyjádřením, aniž upřesnil, kdo je jedním chybějícím hlasem.

ODS je výsledkem hlasování rozhořčena. "Dnešek se díky hlasovací koalici ČSSD, KSČM, Demokratické strany zelených a dvou nezařazených poslanců zapíše do dějin jako jeden z nejsmutnějších dní pro všechny vážně zdravotně postižené pacienty. Skutečná solidarita s těmi nejvíce nemocnými byla nahrazena povrchní, populistickou paralelou na solidaritu levice," sdělila v prohlášení strana. 

"Hrozí omezení specializované léčby pro vážně nemocné, omezení dostupnosti léčby ve specializovaných centrech
ministerstvo zdravotnictví<br/>

Ministerstvo: Na operace se bude zase čekat

Ministerstvo zdravotnictví označilo páteční rozhodnutí Sněmovny za mimořádně nešťastné. V případě schválení totiž nebude moci garantovat kvalitu služeb zdravotnických zařízení.V systému prý bude chybět 10 miliard korun.

"Hrozí omezení specializované léčby pro vážně nemocné, omezení dostupnosti léčby ve specializovaných centrech, omezení počtu náročných operativních zákroků, prodloužení čekacích dob na některé typy operací a menší komfort v čekárnách lékařů,“ uvedlo ministerstvo v tiskovém prohlášení.Toté tvrdí v prohlášení i ODS.

Julínek: Poplatky reformu nezastaví

Autor zdravotnické reformy senátor Tomáš Julínek upozornil, že návrhy obsahují faktické chyby. "Musím si je ještě nastudovat, protože vím, že ty návrhy jsou zmatené. Řekl bych i po legislativní stránce, a i s nějakým praktickým dopadem. Tam je třeba ten problém, že nemáte jak prokázat zdravotní pojišťovně nebo lékaři, že jste invalidní důchodce,“ uvedl Julínek.

V době, kdy se vymýšlejí protikrizová opatření, jsou zdravotnické poplatky typické protikrizové opatření
senátor Tomáš Julínek

Spekulace o tom, že by zrušení poplatků mohlo nabourat celou reformu rezolutně odmítl. "To je úplná pitomost. Konec reformy neexistuje. Když se podíváte na Evropu, tak ta reforma bude pokračovat - dřív anebo později. Hlavně ale nespočívá v poplatcích, ale v těch zákonech,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

Mimo to, v době, kdy se vymýšlejí protikrizová opatření, jsou zdravotnické poplatky typickým protikrizovým opatřením, zdůraznil senátor.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám