Hlavní obsah

Houby už rostou, ale zatím jen někde

Houby už rostou, ale jen někde. Pomyslná čára mezi houbařskou zahradou a pouští vede zhruba středem republiky přes východní Čechy a Vysočinu. Zatímco na východ od ní člověk o houby téměř nezavadí, na západní straně si houbaři mnou ruce.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Kapitální hřiby kováři pocházejí z krátké procházky v lesích u Netolic na Prachaticku.

Článek

„Roste hodně hub, podstatně více než v minulých letech,“ řekl Právu Tomáš Kučera z katedry biologie pedagogické fakulty plzeňské Západočeské univerzity.

„Je to tím, že je teplé a přitom poměrně vlhké jaro,“ dodal Kučera. Především v zahradách se podle něj nechá nalézt značné množství smržů, čirůvek májovek nebo závojenek podtrnek.

„Objevují se i hřibovité houby. Třeba na prvního máje jsme měli nahlášený nález hřibu dubového a vyskytuje se i vzácný hřib borový. A dají se sbírat nejen jarní druhy hub, ale také některé letní nebo podzimní. Vím kupříkladu o nálezech masáků a sám jsem opakovaně našel jinou typicky letní houbu – velmi dobrou opěnku měnlivou,“ dodal Kučera.

„S houbami to vypadá na Chebsku velmi dobře,“ uvedl mykolog Jan Šimice z Kynžvartu. „Už před čtrnácti dny začaly růst májovky, šťavnatky, ale také choroše šupinaté na stromech,“ dodal mykolog.

„Podhoubí je už teplem velmi aktivní. Teď, když zapršelo, můžeme předpokládat, že by houby mohly začít růst i ve větším množství.
mykolog

„Pro některé houby jsou mrazy na začátku května dobré a pro jiné zase nikoliv,“ pokračoval. „Pro ty houby, které už vyrazily, tak mrazíky dobré nejsou. Ovšem naopak pro houby rostoucí na stromech jsou májové mrazíky impulsem, aby začaly růst,“ dodal Šimice.

O měsíc dříve

Také na jihu Čech už začaly růst houby poměrně brzo. Lidé nacházejí už i hřiby kováře nebo praváky a také žampiony. „Houby se objevily o měsíc dříve, než je obvyklé. Najít hřib nebo žampion v květnu se rovná malému zázraku,“ potvrdil Právu amatérský mykolog Karel Novotný z Českých Budějovic.

Šanci na nalezení hub mají lidé podle něj hlavně na hrázích, slunných krajích lesů či v údolích obrácených k jihu. „Podhoubí je už teplem velmi aktivní. Teď, když zapršelo, můžeme předpokládat, že by houby mohly začít růst i ve větším množství. O víkendu by mělo být kolem 20 stupňů, předtím má pršet. To jsou dobré podmínky a začátek sezóny tak vidím dobře,“ předpověděl Novotný.

Bohužel v předstihu se objevily i muchomůrky. Jak řekl ve čtvrtek ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa, z jedovatých hub se již objevily muchomůrky tygrované a vláknice začervenalé, které si mohou nezkušení houbaři zaměnit s jedlými májovkami a podtrnkami.

Na Moravě sucho

Na Moravě se zatím houby příliš nevyskytují, přestože v předcházejících letech již touto dobou začínaly růst. Důvodem je podle odborníků nejen přechodné ochlazení, ale především nedostatek vláhy. I když počátkem týdne místy silně zapršelo, voda se kvůli vyschlému povrchu většinou nestačila vsáknout do země a odtekla pryč.

„V lesích je nyní příliš sucho. V posledních dnech jsem na Přerovsku narazil jen na několik exemplářů hřibu dubového a hřibu kováře, které ale byly červivé a rozpraskané,“ řekl Právu přerovský mykolog Jiří Polčák. Podle něj se houby ve větším měřítku objeví, až se kromě vydatného deště také výrazněji oteplí.

„Z jarních hub, které už měly růst, se toho moc najít nedá. Třeba typická jarní houba čirůvka májová kvůli suchu nebyla skoro vůbec,“ komentoval situaci na severní Moravě mykolog z Kopřivnice Jaroslav Durček.

Ze známějších hřibů by se mohl podle něj koncem května, pokud zaprší, objevit hřib dubový. „Kromě lidí jsou na něj ale natěšeni i červi, kteří se na něj hned vrhnou. Houbaři pak z těchto hřibů najdou jen slupky. Takže bude třeba počkat až na konec června, kdy začne ta opravdová houbařská sezóna,“ dodal Durček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám