Hlavní obsah

Soud zakázal Rathovi hradit poplatky v mladoboleslavských lékárnách

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Radek Plavecký
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud vydal ve středu předběžné opatření, kterým zakázal Středočeskému kraji hradit 30korunové regulační poplatky v lékárnách spadajících pod mladoboleslavskou nemocnici. Kraj nyní k proplácení poplatků v jím spravovaných nemocnicích využíval slevové kupony. Novinkám to potvrdil právní zástupce žalobců Vlastislav Kusák.

Foto: Petr Horník, Právo

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD)

Článek

Soud vydal v této souvislosti již druhé předběžné opatření, v dubnu kraji zakázal, aby vracel poplatky formou darovacích smluv. Žalobu na kraj znovu podal opět řetězec soukromých lékáren.

"Soud vydal 13. května předběžné opatření, kterým Středočeskému kraji zakazuje jakékoli jednání, kterým by kompenzoval nemocnici a jejím lékárnám v Mladé Boleslavi nevybírání regulačních poplatků,“ potvrdil Právu mluvčí soudu Petr Kulawiak.

Rozhodnutí se týká jen mladoboleslavské nemocnice, protože právě na ni byla podána žaloba jednou ze zdejších soukromých lékáren, která se cítí v ohrožení kvůli nekalé konkurenci ze strany kraje. 

"Nemocnice jsou krajské a tudíž kryté z veřejných zdrojů. Nebráníme lékárnám v poskytování slev, to jsme v žalobě zamítli, ale řešíme to, že krajské nemocnice se budou kvůli poskytování slev buď zadlužovat, nebo budou více dotované z veřejných krajských peněz,“ vysvětlil Kulawiak v čem vidí soud nekalou hospodářskou soutěž.

Mluvčí středočeského kraje Berill Mascheková Novinkám sdělila, že kraj prozatím nemá o rozhodnutí soudu žádné informace a situaci proto nebude dále komentovat.

O poplatky se bojuje i na severu Moravy

Proti proplácení poplatků nebojují pouze lékárníci ve středních Čechách. U soudu uspěla také dvojice lékárníků z Moravskoslezského kraje, kteří se ohradili proti chování nemocničních lékáren v Opavě a Novém Jičíně. [celá zpráva]

K podávání žalob proti proplácení poplatků vyzvalo své členy Grémium majitelů lékáren, které tvrdí, že jde o nekalou soutěž. Některá zdravotnická zařízení navíc dostala pokuty od zdravotních pojišťoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám