Hlavní obsah

Rakouští Svobodní protestují proti vyznamenání Klause

Právo, Novinky, ČTK, jas, nek
Vídeň
Aktualizováno

Rakouská nacionalistická strana Svobodných se ohradila proti tomu, že český prezident Václav Klaus obdržel od svého rakouského protějška Heinze Fischera nejvyšší rakouské státní vyznamenání. Fischer ve čtvrtek přijel na dvoudenní oficiální návštěvu České republiky. Během své návštěvy obdržel Fischer od Klause recipročně Řád bílého lva.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus s rakouskou hlavou státu Heinzem Fischerem při slavnostním uvítání na Pražském hradě.

Článek

"Je to skandální," řekl mluvčí stranické komise pro otázky vysídlenců Manfred Hainbuchner ze Svobodné strany Rakouska (FPO).

"Klaus bude za své protirakouské a protiněmecké postoje oceněn řádem za zásluhy o Rakouskou republiku. To je ohromné pokrytectví," míní Hainbuchner, který také členem parlamentního zahraničního výboru.

Načasování ocenění 

Rakouský deník Der Standard v této souvislosti ve čtvrtek napsal, že ocenění Klause, který je známým odpůrcem Lisabonské smlouvy, může být chápáno také jako výraz rakouského porozumění pro tyto Klausovy postoje.

Deník si také všímal skutečnosti, že Klaus čelí v Česku kritice, neboť prozatím odmítl Lisabon ratifikovat navzdory tomu, že jej obě komory českého parlamentu schválily. Podle listu nelze celou záležitost odbýt konstatováním, že jde o vnitřní záležitost Čechů, která se Rakouska netýká.

"Zablokování Lisabonu, kvůli jakýmsi nejasným sporům má dopady na celou Unii," dodal deník a znovu připomněl nevhodnost načasování pro udělení vyznamenání. Celé to může budit dojem, že Rakousko sdílí tuto nechuť pro schválení Lisabonské smlouvy, což Pražskému hradu jistě vyhovuje.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rakouský a český prezidentský pár na nádvoří Pražského hradu.

List také dodal, že "výměnu" vyznamenání iniciovala česká strana a rakouská prezidentská kancelář na ni přistoupila především "ze slušnosti". Bylo by ovšem záhodno připomenout, že načasování Klausova ocenění není zrovna ideální, dodává Der Standard.

Klausovo zdržování je dětinské

Podle regionálního deníku Salzburger Nachrichten se demokratická rozhodnutí, která jsou podložena názorem většiny, mají respektovat. "To platí i pro tvrdohlavé pány, zvlášť tehdy, když to jsou prezidenti země. Střelba z Pražského hradu proti Lisabonské smlouvě působí čím dál tím víc absurdně, zdržovací taktika je dětinská," píše list. Podle něj "truc není jen nedemokratický, ale zjevně navíc i oslepuje", když Klaus nevidí politickou realitu.

Klaus má ale v Rakousku i své příznivce. Čtenáři bulváru Kronen Zeitung, který vede podle agentury APA proti Lisabonské smlouvě kampaň, ho ve svých dopisech prý oslavují jako hrdinu.

Na Lisabonu se neshodneme, shodli se prezidenti

Lisabonská smlouva byla zmíněna i na samotném setkání prezidentů. "Shodujeme se, že se neshodujeme. To ostatně není nic nového,“ řekl po jednání s Klausem sociální demokrat Fischer.

Fischer také oznámil, že Rakousko neplánuje otevření svého pracovního trhu občanům nových členských zemí EU včetně ČR před rokem 2011, mimo jiné i proto, že mu to neumožňuje nynější hospodářská krize. 

Klaus řekl, že jako liberální ekonom plně sdílí heslo českého předsednictví EU "Evropa bez bariér“. "Ale musím se přiznat, že by mne ani nenapadlo tohle téma volit jako vážné téma k našemu rozhovoru. Mně to více trápí symbolicky než reálně, já si nemyslím, že pro Čechy je to nějaký veliký problém,“ prohlásil český prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám