Hlavní obsah

Odboráři chystají demonstraci proti vládě, která už není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na sobotu do Prahy masovou demonstraci proti bývalé vládě Mirka Topolánka. Na Hradčanské náměstí se sjede na dvacet tisíc protestujících i ze zahraničí, aby demonstrovali své výhrady vůči zákoníku práce a důchodové reformě. Novinářům to ve čtvrtek po setkání s premiérem Janem Fischerem sdělil předseda ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda odborů a senátor Milan Štěch (iIlustrační foto)

Článek

"Ujistil jsem premiéra Fischera, že ta demonstrace není proti činnosti současné vlády, že není ani proti jejímu složení," uvedl Štěch. "Naše výhrady budou k chování předchozí vlády. K některým návrhům, které se týkaly zákoníku práce a důchodové reformy," vysvětlil.

Podle dřívějšího vyjádření místopředsedy ČMKOS Jaroslava Zahradila je hlavním účelem demonstrace "dát jasný signál, že nechceme, aby žádná vláda, která bude následovat po této úřednické, přicházela s podobnými návrhy“. 

Demonstrace se uskuteční v rámci série protestů, které se uskuteční i v dalších metropolích Evropy pod vedením Evropské odborářské konfederace. Vlna protestů se spustí ve čtvrtek v Madridu, v pátek se převalí přes Brusel a v sobotu bude pokračovat kromě Prahy také v Berlíně.

Fischer hodlá do budoucna s odboráři jednat častěji a je možné, že se na sobotní demonstraci přijde podívat. "Shoda je na tom, že dominantním tématem přístupu ke krizi je sledování hodnocení vývoje zaměstnanosti. Já jsem pana předsedu Štěcha ujistil v tom, že vláda bude velmi pečlivě analyzovat, jaký je dopad přijatých protikrizových opatření," řekl po jednání s odboráři Fischer. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám