Hlavní obsah

Šest z deseti domácností má problém vyjít s příjmy

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Šest z deseti Čechů tvrdí, že jejich domácnost má problém vyjít se svými příjmy. Více než čtvrtina lidí se navíc během loňského roku ocitla ve velmi obtížné finanční situaci. Vyplývá to z průzkumu společnosti CVVM zveřejněného ve středu.

Článek

Oproti minulému šetření ze září loňského roku, narostl o pět procentních bodů počet lidí, kteří se svými příjmy vycházejí velmi obtížně. Celkově se počet lidí, kteří  mají pocit, že jim jejich příjmy nestačí, zvýšil na 59 procent.

Těch, kteří se svými příjmy vycházejí bez větších problémů, jsou aktuálně zhruba dvě pětiny. Velmi snadno s příjmy vycházejí dvě procenta českých domácností.

Jak domácnosti vycházejí se svými příjmy (v procentech)
velmi obtížněobtížněspíše obtížněspíše snadnosnadnovelmi snadnoneví
04/20099123831622
10/20086133533913
Zdroj: CVVM

Největší problémy mají s rozpočtem domácnosti ženy, osoby s nižším vzděláním a občané starší 60 let. Bez obtíží naopak s financemi většinou vyjdou osoby samostatně výdělečně činné, středoškoláci s maturitou a vysokoškoláci. Zhruba dvě třetiny lidí (67 procent) nepovažuje svou domácnost za chudou ani bohatou.

Během uplynulého roku se více než čtvrtina Čechů (29 procent) ocitla ve velmi obtížné finanční situaci. Dvě třetiny lidí tuto zkušenost nemají a zbytek se nedokázal vyjádřit.

Oproti předešlému výzkumu narostl počet lidí, kteří mají dostatek finací na léky a zdravotní péči. Podíl lidí, kteří uvedli, že mají na léky a související lékařskou péči dostatečný obnos, se zvýšil o pět procentních bodů a jde o jedinou statisticky významnou změnu v rámci výzkumu.

Anketa

Máte problém vyjít se svým příjmem?
Ano, peníze mi nestačí, musím si půjčovat
17,3 %
Ano, vycházím jen tak tak
49,3 %
Ne, když se trochu uskromním
12,3 %
Ne, příjem mám na své náklady dostatečný
21,1 %
Celkem hlasovalo 28248 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám