Hlavní obsah

V kantýnách na úřadech v Plzni šidí, zjistila ČOI

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Když si plzeňští úředníci půjdou koupit svačinu do závodní kantýny, měli by si při placení dávat velký pozor na to, jestli je prodavač nebere na hůl. Pracovníci Oblastního inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) v Plzni totiž při kontrolách těchto zařízení zjistili, že jsou zákazníci při placení šizeni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rozdíly ceny se pohybovaly do deseti korun.

Článek

"Zkontrolovali jsme celkem 22 provozoven občerstvení na různých úřadech, z toho v devíti případech jsme zjistili prohřešky. Tím hlavním bylo předražení při konečném účtování,“ řekl ve středu Právu inspektor Milan Zahn.

Rozdíl ceny se podle něho pohyboval do deseti korun. "Prodavači se vymlouvali na to, že použili cenu jiného zboží nebo že se spletli v součtu,“ pokračoval Zahn. Provinilcům inspektoři uložili na místě pokuty od jednoho do pěti tisíc korun.

Důvodem překvapivého výsledku kontrol je podle inspektorů zřejmě utkvělá představa kantýnských, že jsou schovaní pod křídly úřadu a že na ně nikdo nemůže. "Tomu odpovídala i jejich podrážděná reakce. Nikdy v minulosti jsme takové kontroly nedělali. Nepředpokládali jsme vůbec, že v provozovnách umístěných na úřadech sáhnou prodejci k nepoctivým praktikám,“ uvedl dále Zahn.

Sami přistižení přiznali, že je přítomnost inspektorů překvapila. "Kontrolu v zařízení tohoto typu vůbec nečekali,“ konstatoval Zahn.

Na další problém narazili inspektoři při kontrole nemocničních bufetů. V šesti případech z osmi jim prodavači bez problému prodali alkohol, čímž porušili zákon o zákazu prodeje alkoholických nápojů ve zdravotnických zařízeních. "Většina z nich o takovém nařízení neměla ani ponětí a v sortimentu měla dokonce i tvrdý alkohol,“ uzavřel Zahn s tím, že se všemi provinilci bude zahájeno správní řízení, ve kterém může být uložena sankce až půl miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám