Hlavní obsah

Byla to fakt síla, napsal Topolánek ke vztahu se Sarkozym

– Praha

České předsednictví v Radě EU do značné míry poznamenal komplikovaný vztah bývalého premiéra Mirka Topolánka a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. "Fakt síla," charakterizoval jej šéf ODS v glosách knihy "Mirek Topolánek Sto dní v čele Evropy", která byla představena v úterý.

Foto: John Schults, Reuters

Premiér ČR Mirek Topolánek na návštěvě u francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Elysejském paláci v Paříži.

Článek

"Nicolas Sarkozy. Celé předsednictví, nebo alespoň tu část, kterou jsem ovlivňoval, poznamenal náš vzájemný vztah. Nebyl vyhrocen ani tak osobně, ani tak osobnostně, byl jen přiostřen několika rovinami či řezy přirozeného střetu: stará a nová země, velká a malá země, země jižního křídla s výrazným tlakem na regulace, dotace a protekcionismus proti liberální otevřené zemi, země hluboké integrace a federalismu proti eurorealismu české provenience, Francie proti České republice. Fakt síla," napsal Topolánek k Sarkozymu.

Naopak shodu nad mnohými problémy EU až do pádu koaliční vlády Topolánek nacházel s šéfem Evropské komise José Barrosem. Blízkost pocítil expředseda vlády i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Zleva mluvčí pro české předsednictví EU Jiří F. Potužník, bývalý premiér Mirek Topolánek a fotograf Herbert Slavík na tiskové konferenci k vydání své knihy Mirek Topolánek - Sto dní v čele Evropy.

Knihu "Mirek Topolánek Sto dní v čele Evropy" napsal Topolánkův mluvčí pro evropské předsednictví Jiří František Potužník, fotografiemi ji doplnil Herbert Slavík.

Foto: Petr Hloušek, Právo

A Sarkozy s Topolánkem v Praze

Reklama

Výběr článků

Načítám