Hlavní obsah

Senátoři šli za Klausem kvůli Lisabonu, chtějí přezkoumat celou smlouvu

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Skupina senátorů ODS se v úterý vypravila na Hrad za prezidentem Václavem Klausem. Zástupci horní komory seznámili prezidenta se záměrem obrátit se na Ústavní soud se žádostí o přezkoumání Lisabonské smlouvy. Stížnost hodlají podat do dvou měsíců a přezkoumat chtějí celou smlouvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Senátoři ODS (zleva) Petr Pakosta, Jiří Pospíšil a Jiří Oberfalzer

Článek

Skupina 17 senátorů chce podat stížnost Ústavnímu soudu zhruba za dva měsíce. Schůzky se vedle prezidenta zúčastnili senátoři za ODS Jiří Pospíšil, Petr Pakosta a Jiří Oberfalzer.

"Myslím, že pan prezident nám vyjde vstříc a smlouvu do doby, než o ní rozhodne Ústavní soud, nepodepíše," řekl po jednání Právu Pospíšil.

Podle Pospíšila budou senátoři chtít, aby ÚS posoudil soulad celé Lisabonské smlouvy s českou ústavou. Senátoři chtějí při přípravě stížnosti spolupracovat s právníky a odborníky.

Se stížností se dopředu počítalo

Senátoři svou stížnost avizovali již před hlasováním o schválení či zamítnutí dokumentu. Smlouvu nakonec podpořila i část senátorů za ODS, za což je Klaus ostře kritizoval a označil schválení Lisabonu za "selhání politických elit“. [celá zpráva]

Klaus po schválení smlouvy v horní komoře řekl, že Lisabonská smlouva je nyní stejně mrtvá, neboť ji odmítli Irové v referendu. Prezident již tehdy avizoval, že počítá i s ústavní stížností senátorů, a nevidí proto důvod, proč smlouvu za současné situace ratifikovat.

"Nyní počkám, zda skupina senátorů, jak někteří z nich avizovali, požádá Ústavní soud o další posouzení Lisabonské smlouvy ve vztahu k naší ústavě. Pokud k tomu dojde, nebudu o svém rozhodnutí ratifikovat či neratifikovat Lisabonskou smlouvu uvažovat dříve, než Ústavní soud vydá svůj nález," řekl minulý týden prezident.

Následně přes média vypukla přestřelka mezi Hradem a předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou, který Klausovo vyjádření po schválení Lisabonské smlouvy označil za nepromyšlené emocionální gesto. Prezidentův mluvčí Sobotkovi vzápětí připomněl jeho loňské vyjádření a podotkl, že "by měl být ve svých názorech a postojích k Lisabonské smlouvě konsistentní". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám