Hlavní obsah

Hlavním úkolem nové vlády je rozpočet s co nejmenším schodkem

Novopečení ministři překlenovací vlády Jana Fischera se shodli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že hlavním úkolem vlády je připravit realistický rozpočet s co nejmenším schodkem. Šéf diplomacie Jan Kohout zdůraznil, že vláda se bude snažit o hledání konsenzu doma i v Evropě. Ministr obrany Martin Barták v této souvislosti zdůraznil, že přes vyjednávání s politickými stranami nebude Fischerův kabinet nějaká méněcenná "vláda pod dohledem".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Barták míří na jednání s premiérem Janem Fischerem.

Článek

Sestavování rozpočtu bude spojeno s hledáním úspor ve všech resortech ve výši kolem 10 procent. Na to jsou oba ministři připraveni.

Pokud jde o české předsednictví, je jeho hlavním cílem dojednání podmínek pro konání nového referenda o Lisabonské smlouvě v Irsku. "Čekáme na podklady od našich irských partnerů, abychom mohli dále jednat s evropskými partnery," řekl ministr Kohout, který doufá, že se podaří předsednictví EU předat Švédsku s čistým stolem.

Obavy v zahraničí, že premiéra Fischera zastíní během zbývajícího měsíce a půl českého předsednictví prezident Václav Klaus, jsou neopodstatněné. Prezidentův poradce Ladislav Jakl připomněl, že Klaus měl s Topolánkem "bezproblémovou dohodu, kdo se bude jakých evropských akcí účasnit" a není důvod, aby tato dohoda fungovala dál.

Jakl: Klausův podpis není automatický

Český parlament sice schválil Lisabonskou smlouvu, ale nyní dokument čeká na podpis prezidenta republiky. Část senátorů chce stížností k Ústavnímu soudu podpis prezidenta oddálit. Bez podpisu prezidenta není smlouva platná.

Jakl zdůraznil, že prezident smlouvu ratifikuje a parlament v podstatě vyjádřil s touto ratifikací souhlas. Klaus tak nemusí smlouvu podepsat, ačkoli se to od něj podle všech zvyklostí očekává.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám