Hlavní obsah

Lidovečtí úředníci se bojí o svá křesla na ministerstvech

Právo, Oldřich Danda
Praha

Nejistota a strach o místo zavládly mezi úředníky na některých ministerstvech. Hlavně na těch, které vedli lidovečtí ministři. Výjimkou je jen ministerstvo financí, které po Miroslavovi Kalouskovi převzal jeho náměstek Eduard Janota.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Jestli dojde k nějakým změnám, tak budou pouze kosmetické,“ řekl Právu mluvčí financí Ondřej Jakob.

Naopak na ministerstvu pro místní rozvoj, které řídil Cyril Svoboda, je podle informací Práva nervozita znát na každém kroku. Svobodu nahradil šéf CzechTourismu Rostislav Vondruška, kterého nominovala ČSSD.

"Už za ním byla půlka rezortu, každý se bojí o místo,“ uvedl jeden z pracovníků ministerstva, který nechtěl být jmenován. Dodal, že největší obavy mají členové KDU-ČSL, kteří kvůli odmítnutí vedení strany účastnit se na nové vládě nemají žádné politické krytí.

Nejohroženější jsou poradci a členové sekretariátů, leckde se budou muset rozloučit i náměstci.

Na ministerstvu obrany, které řídila Vlasta Parkanová, by měl údajně odejít náměstek a ředitel kanceláře ministerstva obrany Radek Šmerda. Naopak náměstek pro vyzbrojování Jaromír Kopřiva prý ohrožen není, i když je v resortu za lidovce. Novým ministrem a současně vicepremiérem se má stát Parkanové první náměstek Martin Barták, nominovaný ODS.

U Bursíka nebyl žádný lidovec

Podle informací Práva si nová ministryně školství Miroslava Kopicová (za ODS) neponechá za ředitele odboru čerpání evropských fondů Jana Vitulu, který byl na ministerstvo za lidovce.

Většina ministrů říká, že nebudou dělat žádná personální zemětřesení, ale zaručit to nemohou. Podle odcházejícího ministra životního prostředí a šéfa zelených Martina Bursíka "není explicitní dohoda, že noví ministři nebudou měnit náměstky“.

Lidovci se podle něj o místo na ministerstvu životního prostředí obávat nemusí, protože tam žádný zaměstnaný není. "V tom mám určitou výhodu, přestože KDU-ČSL si opakovaně přála mít na ministerstvu životního prostředí náměstka. Já jsem jí nikdy nevyhověl, protože jsem upřednostňoval kvalifikaci,“ řekl Právu Bursík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám