Hlavní obsah

Prahou projížděl válečný dvojplošník

Novinky, coe
Praha

Zlatým hřebem pátečních oslav 64. výročí skončení druhé světové války je zřejmě letoun německé armády Bücker 131 Jungmann. Stroj ve čtvrtek v noci předtím, než byl o den později umístěn na Dejvické ulici, z ruzyňského letiště převážel kamión odtahové služby. Kvůli některým úzkým místům na trase se její pracovníci pořádně zapotili.

Článek

Celý transport trval zhruba tři hodiny a dopadl šťastně. V některých místech však museli zaměstnanci odtahové služby však koridor, kterým letadlo vezli, doslova ručně rozšířit. Vypadalo to například tak, že kamión zastavil, muži vylezli na zábradlí u tramvajové zastávky a o několik centimetrů museli ohnout její ukazatel. Teprve pak mohlo letadlo bez úhony pokračovat dále.

O půlnoci na sobotu pak začne převoz na letiště v Letňanech a poté bude stroj dopraven do domovského hangáru.

Foto: René Volfík, ČTK

Převoz letadla Bücker 131 Jungmann noční Prahou

Letadlo Bücker 131 Jungmann se používal pro rušivé noční nálety na sovětské jednotky. Bomby o váze jednoho až dvou kilogramů se z něj vyhazovaly ručně. Jeho rozpětí je 6,6 metru, jeho hmotnost je 390 kilogramů. Po válce jej využívaly československé aerokluby.

Vojenská exhibice

Kromě německého letadla si zájemci o přehlídku vojenské techniky mohli prohlédnout také vojenská vozidla československé, sovětské a americké produkce či zbraně příslušníků jednotlivých armád.

Páteční akce potrvá do 20:00 a její součástí jsou i koncerty různých kapel. Vystoupit by měl i Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou či k večeru kapela Olympic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám